Sven och Lotta Sjölund har odlat ekologiska grönsaker på sin mark i Vårdö sedan 1984. När de tog över gården köpte de ytterligare en hektar mark, som fick stå i karens under tre år innan den också blev klassad som ekologisk. På gården odlar de främst grönsaker som till exempel majs, tomater, sallad, röd och gul lök.
– Vi tog över gården från Lottas föräldrar, säger Sven Sjölund.
De valde tidigt att börja odla ekologiskt och idén kom redan när de studera på lantmannaskolan på Åland. Deras lärare berättade då om ekologiskt jordbruk. Det skapade två läger i klassen, ett som trodde på ekologiskt jordbruk och ett som inte gjorde det.
– Vi ville bevisa för dem att det gick att odla ekologiskt, säger Lotta Sjölund.
En annan orsak till att de valde att odla ekologiskt var efter en kurs som Lotta Sjölund gick i slutet på 70-talet. Där berättade föreläsaren om skogsodlingar, där man gödslat med konstgödsel. Det visade sig då att bären började mögla.
– Lingonen som redan har ett naturligt konserveringsmedel började mögla, säger Lotta Sjölund.
Sven Sjölund säger att de under de första åren när de börjat odla ekologiskt märkte att deras skörd var lite mindre, men att efter några var de uppe på normala nivåer igen.
Efterfrågan
Sedan de började har de märkt att efterfrågan på ekologiskt har ökat och deras utbud och sortiment har anpassats enligt det.
– När vi började så packades alla varor i en pickup-bil som var överfull och i dag körs grönsakerna ut i en mindre lastbil, säger Sven Sjölund.
På infarten till deras gård finns det en liten bod där det finns grönsaker till salu. Orsaken till att boden står där är att efterfrågan från lokalborna var så stor.
– Eftersom det var så många som ville ha grönsaker var vi tvungna att ofta springa till landen och hämta.
När den lokala efterfrågan ökade började de först med att lägga ut ett bord och nu står boden där. Det är även många turister som kommer via och köper grönsaker från dem.
– Vi fick nyligen ett vykort från en turist. Snart är det dags lägga ut en gästbok i boden, säger Lotta Sjölund.
De har märkt att efterfrågan har stannat av lite de senaste året, men de tror att den ökar igen.
Gröngödsel
I stället för konstgödsel använder de gröngödsel för att ge näring åt odlingsmarken. Det innebär att man odlar gröngödslingsgrödor som samlar mycket kväve i sina rötter. När Sven och Lotta Sjölund sedan plöjer marken frigörs kväve i marken och det funkar som näring åt de grödor som ska odlas i marken.
– Det gör också att jorden blir mer mullig, vilket gör att vi är mindre känsliga vid till exempel torka.
De säger vidare att det är viktigt att få till en bra växtföljd när man odlar ekologiskt. Det innebär att man inte odlar samma gröda på samma plats under en längre tid.
– Odlar man samma gröda på samma ställe hela tiden odlar man också upp sjukdomar, ogräs och skadliga insekter, säger Lotta Sjölund.
De vill fortsätta odla ekologiskt, eftersom de anser att skörden blir renare och ger mer smak. Och så tänker de på att marken ska vara användbar för de som tar över efter dem.