Intresset för att odla ekologisk vall, det vill säga gräs, har minskat i och med den nya programperioden för EU-stöd till jordbruket.
Den nya programperioden innebär att man inte längre får högre stöd för att odla ekologisk vall jämfört med att odla konventionell vall.
– Då kunde man odla ekologisk vall och ändå ge det åt konventionella djur, säger Ålands producentförbunds (ÅPF) vd Sue Holmström.
Hon säger att stödbeloppen i stället riktats mot ekologisk djurproduktion och att man på det viset hoppas att de som köpte ekologisk vall kan betala ett högre pris för den.
– Även försäljningen av ekologiska produkter har minskat efter 2022 när priserna stigit på grund av kriget i Ukraina. Konsumenterna har tappat intresset, säger Sue Holmström.
16 producenter har meddelat att de slutar med ekologisk odling av vall, men det har tillkommit fem stycken så slutsumman är elva färre odlare.
Sue Holmström säger att det åländska jordbruket påverkas av att de ekologiska odlingarna minskar.
– Om en ekologisk djurgård köpt ekologisk vall av någon som lägger ner, blir det svårare att få tag på foder.
Behövs
På Åland finns ännu 55 gårdar som har ekologisk djurproduktion och Sue Holmström säger att ekologisk odling fortsättningsvis behövs.
– Lösningen som vi hoppas på är att det ökade stödet till djurgårdar gör att de har möjlighet att betala mer för vallen.
Minskningen med elva gårdar som slutar med vall tror Sue Holmström att handlar om att de odlat ekologisk vall för den egna gården, och då kunnat lyfta det högre stödet. När det inte skiljer längre får de inte mervärde av den ekologiska odlingen och går över till konventionellt.
26 procent av den odlade åkermarken är ekologisk odling och 70 procent av den är vall, det vill säga gräs. Det är av den arealen som minskningen märks.
– Så den ekologiska odlingen är inte hotad, säger Sue Holmström.
Vilka åtgärder skulle locka till att öka den ekologiska odlingen?
– Efterfrågan. Att det finns folk som är villiga att betala för de ekologiska produkterna.
Sue Holmström säger att marknadsföringen på de ekologiska åländska produkterna borde bli bättre så att man kunde få till en export.
Kan det vara så att skillnaden mellan konventionell odling och ekologisk odling minskar?
– Kraven för konventionell odling ökar hela tiden. Lönsamhetsaspekten är svår just nu, främst för animaliska produkter.
De grödor som det går bra för är grönsaker, lök, potatis och äpple.
– Där är det ingen skillnad på ekologisk eller konventionellt i efterfrågan.
Ett stort problem är att de åländska produkterna måste konkurrera med billigare produkter.