I december meddelade landskapsregeringen att rederiet Ansgar Ab vunnit upphandlingen av färjetrafik på de så kallade matarlinjerna Kumlinge–Enklinge och Asterholma–Lappo–Torsholma. Ansgar trafikerar sedan tidigare sträckan med egna fartyg.
Nu ifrågasätts upphandlingen starkt av den andra anbudsgivaren, ubv K/L Shipping Ab. Bakom företaget står sjökaptenerna Leif Lindman och Jan-Erik Lindman samt Kim Karlsson. K/L Shipping uteslöts ur upphandlingen och har lämnat in ett yrkande om omprövning till landskapsregeringen. Om det inte ger resultat är de redo att gå vidare med ett besvär till marknadsdomstolen.
Som anbudsgivare har de fått reda på innehållet i det vinnande anbudet, och de konstaterar att de själva var billigare.
–Mycket, mycket billigare. Vi får tyvärr inte gå ut med några belopp. Men vi vill informera politikerna och väcka opinion om detta. Det är skattebetalarnas pengar det handlar om, men landskapsregeringen verkar inte ha brytt sig om summorna den här gången, säger Jan-Erik Lindman.
”Texten är tvetydig”
Enligt Leif Lindman och Jan-Erik Lindman uppfyllde K/L Shippings fartyg alla tekniska krav i anbudsförfrågan. Att de uteslöts berodde på att de lämnat för lite information om fartygen. Orsaken till det var en tvetydig formulering i landskapsregeringens anbudsförfrågan, säger de.
Så här framställde landskapsregeringen sina krav:
•Under kapitlet ”Tekniska krav på färjor” räknas först upp ett antal tekniska krav som entreprenörens fartyg ska uppfylla. Det handlar om bland annat marschfart samt hur många bilar och passagerare färjorna tar.
•Längre ner står ”För de färjor som entreprenören planerar att använda skall följande information ges”. Här nämns bland annat byggnadsår, längd, bredd, djupgående och effekten på maskinerna.
•Sedan står att entreprenören ansvarar för att färjorna uppfyller alla krav i direkt tillämpliga rättsakter från EU, lagar och förordningar samt tillämpliga bestämmelser utfärdade av finska och åländska myndigheter.
•Efter detta står, i ett inskjutet stycke a): Bifoga till anbudet ”en redogörelse över färjorna” som entreprenören planerar att använda som visar att ”ovanstående krav uppfylls och ovanstående information finns”.
K/L Shipping tolkade detta som att den begärda redogörelsen gällde uppgifterna som räknades upp under formuleringen ”För de färjor som entreprenören planerar att använda skall följande information ges”.
Men enligt landskapsregeringen räckte inte det, och anbudet förkastades.
–Texten är tvetydig och den är oprofessionellt formulerad. Det borde inte gå att misstolka den. Det hade tagit tio minuter för oss att ge dessa fakta, säger Jan-Erik Lindman.
Förändrade villkor
K/L Shipping bifogade dessutom fotografier av fartygen som en del av sin redogörelse, säger Jan-Erik Lindman.
–Vi har skickat med fina färgbilder på alla fyra fartyg. Om man är i branschen ser man vad det är för båtar. Två av färjorna har dessutom varit chartrade av landskapet tidigare. Det är inte några obekanta fartyg för dem, säger han.
Leif Lindman och Jan-Erik Lindman är kritiska till andra aspekter av upphandlingen. Landskapsregeringen gjorde nämligen ett tidigare försök att upphandla trafiken. Då var ett av kraven att fartygen skulle ha högsta isklass.
Tre anbud lämnades in i. Alla förkastades på grund av att de inte levde upp till isklasskravet.
Inför nästa upphandling förändrades flera villkor. Bland annat krävdes nu fler fartyg, eftersom de båda linjerna upphandlades tillsammans i stället för separat.
–Helt plötsligt behövdes tre fartyg. Det gynnade den befintliga aktören, säger Jan-Erik Lindman.
Anna Jakobsson