Under en femdagars kurs fick tolv deltagare från tre olika länder lära sig grunderna i den förhållandevis okända, gamla och säregna rittekniken stereotomy.
– Utmärkande för den här rittekniken är att det inte krävs formler eller matematik för tillverka komplexa sten- eller träföremål, säger medarrangören och initiativtagaren Johnny Ahlström.
Han har en bakgrund inom hantverks- och snickeribranschen och snubblade över rittekniken på Instagram och blev inspirerad. Efter att ha tagit kontakt med Patrick Moore från Kanada, professor i stereotomy, kom de överens om att hålla Skandinaviens första kurs i ämnet på Åland.
– Jag och Patrick Moore började marknadsföra kursen på nätet och på sociala medier för omkring ett år sedan. Jag har ansvarat för det praktiska kring själva arrangemanget av kursen och Patrick Moore har varit lärare, säger Johnny Ahlström.
Gästades av långväga deltagare
På kursen deltog tolv entusiastiska matematiker, hantverkare och konstnärer. Fyra deltagare kom hela vägen från USA för att lära sig mera om stereotomy. Tillsammans har kursdeltagarna byggt ett stort tak av timmer. Taket är tänkt att användas som en uteplats.
Johnny Ahlström och Patrick Moore visar och förklarar grunderna i den gamla rittekniken stereotomy. Ritningarna görs på golvet i skalan 1:1 och man ritar tredimensionella former och komponenter.
Stereotomy
• Ritteknik utan matematik och formler.
• Tekniken är omkring 700 år gammal.
• Den härstammar från Frankrike.
• Tillämpades för att konstruera komplexa konstruktioner.
• Ritningarna kan bli väldigt stora då skalan alltid är 1:1.
• Finns med på Unescos lista över världsarv.
Källa: Johnny Ahlström
– Tekniken är relevant och nödvändig om man till exempel ska restaurera gamla kyrkor eller slott, säger Patrick Moore.
– Vi vill lära oss någonting nytt, en ny teknik och det finns något vackert i enkelheten, fortsätter Johnny Ahlström.
Raivis Austrins är en av kursdeltagarna. Han är hantverkare och kommer från Lettland.
– Jag kände till stereotomy sedan tidigare men hade aldrig provat på det. Jag fick vetskap om kursen på Patrick Moores hemsida, säger Raivis Austrins.
Annorlunda teknik
Två andra deltagare är Ingela Eckerman och Arne Nieland från Löfbacka Traditionsbygg i Eckerö. De berättar att de också kände till tekniken sedan tidigare.
– Det som är speciellt med den här rittekniken är att man inte behöver räkna några vinklar, förklarar Ingela Eckerman.
– Tanken är att ha nytta av tekniken inom yrket, säger Arne Nieland.
Jack Love har kommit ända från San Francisco för att delta på kursen och det är första gången som han besöker Norden.
– Jag är intresserad av hantverk och träarbete och har lärt mig mycket nytt på kursen. Jag kommer nog att ha användning av de nya kunskaperna framöver, säger han.
Både arrangörer och deltagare är eniga om att kursen var givande och lärorik.
– Jag hoppas tekniken blir mer känd i framtiden, säger Johnny Ahlström.