Arbetet med regeringsprogrammet är på slutrakan och på måndag utses Katrin Sjögren (Lib) till nytt lantråd, ministrarna svär sin ed och regeringsprogrammet lämnas över till lagtinget.
Det är inga duvungar som sitter och sammanfogar ett gemensamt regeringsprogram för de kommande fyra åren. Katrin Sjögren, Centerns ordförande Veronica Thörnroos och Socialdemokraternas ordförande Camilla Gunell träffar Ålandstidningen under den sista veckan före den nya regeringen tar vid. Alla tre har varit lantråd, alla tre har lång erfarenhet av att vara partiordförande. Men Katrin Sjögren, röstmagnet och ordförande för valets vinnande parti, håller i taktpinnen.
Samsyn
Efter nästan en månads förhandlingar stod det klart att Liberalerna, Centern och Socialdemokraterna bildar regering. Många trodde att Moderat samling skulle få en plats i regeringen.
Vad var det som avgjorde?
– Det fanns en större samsyn i olika frågor i den här konstellationen, säger Katrin Sjögren.
Vad var S:s och C:s trumfkort?
– Det är svårt att säga, det handlar om att få ihop en helhet och en landskapsregering. Det är ingen enskild fråga.
Vad har varit svårast att komma överens om? Är det summor, tidtabeller, ämnen, prioritetsordning?
– Det funkar inte så, vi kan inte plocka ut enskilda frågor. Vi är tre olika partier, men vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt, säger Veronica Thörnroos.
Hon säger att ekonomin, kommunerna, skärgårdstrafiken och produktionen av närservicen är viktiga.
– Vi tittar på hur vi i ekonomiskt svåra tider kan spara så att det inte drabbar dem som redan har det svårt. Det gäller att hitta balans och det kräver diskussioner.
Camilla Gunell säger att det handlar om att skriva ett program som alla regeringspartier känner sig tillfreds med.
– Det är som ett äktenskapsförord, man lovar trohet och vill att man blir någorlunda lycklig. Och det är viktigt att hålla samman, eftersom ingen landskapsregering går fri från kritik, särskilt om man gör nånting. Det är bra att med erfarna partiledare som vet var fallgroparna och farorna finns, säger hon.
– Vi behöver komma framåt i de stora sakpolitiska frågorna, säger Katrin Sjögren.
Färdplan
Regeringsprogrammet ger inte svaren på detaljnivå och Katrin Sjögren beskriver det som en färdplan.
– Vi har inte alla svar än. Vi skriver inriktningsbeslut och prioriterar lagstiftning, sen ger verkställigheten kött och blod till planen, säger hon.
Förhoppningarna är realistiska för hur mycket förändringar man kan och hinner göra, säger Camilla Gunell.
– När man varit med länge vet man att marginalerna för förvaltningens kapacitet är snäva. Det är mest ”business as usual”. Handlingsutrymmet är kanske 20 procent.
Hur stor betydelse har höranden av intressegrupperna?
– Det har jättestor betydelse. Vi har fått gediget och väl förberett material och även om regeringsprogrammet är ganska basalt, lägger alla höranden och åsikter grunden för mandatperioden. Vi tar med oss informationen och diskussionerna, säger Katrin Sjögren.
Tre partier skriver regeringsprogrammet, hur säkerställer man då att texterna blir så tydliga att alla tolkar dem på samma sätt? Katrin Sjögren säger att man strävar efter att göra texten enhetlig, eftersom flera arbetsgrupper sammanställt underlaget, och så lite tolkningsutrymme som möjligt.
– Vi försöker att inte ludda till det, vi vet alla vad som ska göras.
”Inte mindre bråk”
Vad är det roligaste med att skriva ett regeringsprogram?
– Att se framåt, få hugga tag i utmaningar och försöka hitta lösningar, säger Camilla Gunell.
– Att det är ett nytt fräscht lagting och man känner att det finns nya möjligheter. Det vitaliserar tänket, säger Veronica Thörnroos.
– Samhällsutvecklingen blir aldrig färdig, men nu är det så stora frågor i görningen att den här mandatperioden förhoppningsvis lägger grunden för flera mandatperioder, säger Katrin Sjögren.
Vågar man lita på det?
– Nej, men vi gör ett försök i alla fall.
De två senaste mandatperioderna har först Katrin Sjögren, sedan Veronica Thörnroos lett landskapsregeringen. Beslut om kommuner och skärgårdstrafiken som fattats av regeringen Sjögren och har sedan förkastats av regeringen Thörnroos. Hur går man vidare nu när man ska samarbeta kring dessa frågor?
– Jag tror inte det blir mindre bråk eller olika åsikter, med det är på något vis politikens kärna, att man ändå kan gå vidare och hitta nya lösningar för de samhällsviktiga frågorna, säger Katrin Sjögren.
– Det är psykologiskt krävande tror jag, men vår långa erfarenhet är en stor styrka, säger Camilla Gunell.
– Det är viktigt att inte blanda person och sak. Klart att vi har haft kontroverser, men sist och slutligen är det små problem om man jämför med vad andra i världen brottas med. Man får försöka vara vuxen, vi behöver inte älska varandra, men vi kan samarbeta, säger Veronica Thörnroos.
Katrin Sjögren tillägger att det handlar om professionalitet.
– Vi måste inse att vi sitter här av en orsak, vi har fått ett förtroende som vi ska förvalta på absolut bästa sätt. Det förväntar sig ålänningarna av oss.
”Vi försöker”
Under valrörelsen fanns det en mer eller mindre uttalad önskan att de stora partierna skulle samarbeta för att lösa seglivade tvistefrågor. Hur ser regeringspartierna på det?
– På något vis känns det som att vi nu bygger en grund i flera stora frågor, säger Katrin Sjögren.
Kan det vara orsaken till att du valde samarbete mellan tre erfarna partiledare?
– Det finns både erfarenhet och nya idéer i alla partier.
– Jag tror det finns en längtan efter långsiktighet och bredare politiska överenskommelser som håller över skarvarna mellan mandatperioderna, säger Camilla Gunell.
Utgående från det regeringsprogram ni nu skriver, får ålänningarna det?
– Delvis. Vi försöker, säger Camilla Gunell och de andra partiledarna håller med.