Bättre språkkunskaper, bättre på att kommunicera, mer vana med datorer.
Alla dessa egenskaper hoppas man att eleverna ska få av att vara med i ett nytt webbaserat svenskprojekt.
UTBILDNING 40 svensklärare kommer i helgen till Åland på seminarium för att tillsammans lära sig hur Etwinning fungerar. Det är landskapets skolbyrå, Utbildningsstyrelsen i Finland och Myndigheten för skolutveckling i Sverige som tillsammans ordnar det.
Etwinning är ett EU-projekt som är internetbaserat och går ut på att skolor runt om i Europa ska kunna samarbeta på ett enklare sätt. Genom en gemensam webbsida kan skolorna ta kontakt med varandra och tillsammans starta projekt. I stort sett kan man säga att webbsidan fungerar som ett community där man kan lägga upp bilder, texter och andra arbeten som hör till projektet.
Syftet är dels att utbyta erfarenheter med andra i andra länder och att få in datorn på ännu ett sätt i undervisningen.
-Vi vill att eleverna ska vara förberedda för att studera på högskolenivå. Där får en del inte ens papper utan måste logga in på nätet för att få uppgifter, säger Stina Colerus, byråchef på skolbyrån.
Tre projektförslag
Kommunikationen mellan skolorna är huvudsaken. Att få lära sig hur och vad andra gör och vad andra tänker. Själva projekten ska egentligen inte vara något annorlunda än vad man brukar göra.
-Etwinning är en plattform att samarbeta kring, men det ska inte kräva något extra arbete för skolorna. Det ska vara något som klassen ändå gör, säger Anders Brännstedt från Myndigheten för skolutveckling.
Projekten kan vara allt från att diskutera mobbning, skriva recensioner, berätta om sin vardag, eller något annat som ingår i undervisningen.
Just det här projektet, mellan Sverige, Finland och Åland, är inriktat på svenskundervisningen. Tre projektförslag har tagits fram och skolorna som deltar i seminariet kommer att välja vilket projekt de är intresserade av och vilken skola man tänker samarbeta med.
Projekten som föreslagits är teman kring filmen "Ett öga rött" som baserar sig på en bok av Jonas Hassen Khemiri, ett tema kring filmen "Kid svensk" och ett tema om märkesåret då Finland separerades från Sverige.
Många fördelar
Fördelarna med att ha ett utbyte med en annan skola om samma projekt är många, säger Siw Kyrkslätt-Henriksson som är projektledare för Etwinning.
-Normalt sett skriver man för läraren. Är det något större arbete sätter man på sin höjd upp det på väggen i skolan så att de andra eleverna kan läsa. Man har oftast ingen vettig mottagare.
-Genom det här har man det och eleverna blir mer noggranna, säger hon.
Dessutom är det lätt för föräldrar att logga in och se projektet och vad eleverna gör i skolan.
-Antalet färdigheter eleverna lär sig att behärska är otroligt många. Kommunikativ kompetens, språk och erfarenheter genom själva utbytet, säger Stina Colerus.
Matilda Andersson