Sedan början av höstterminen använder alla Ålands skolor anti-mobbningprogrammet Kiva. Ett strukturerat allt-i-ett program för att förebygga, identifiera och behandla mobbning.
Jämfört med landets genomsnitt placerar sig de åländska skolorna bra vad gäller antalet mobbningsfall. Men det spelar så klart liten roll för de barn som trots allt utsätts. Att känna sig trygg i sin skola är en lagstadgad rättighet.
Sedan höstterminen använder alla skolor på Åland anti-mobbningprogrammet Kiva. Det är en central satsning som bekostas av landskapsregeringen.
Kiva kan enklast beskrivas som en strukturerad metod för att förebygga, identifiera och behandla mobbning.
Skolpersonalen har utbildats och kiva-team har satts ihop på skolorna. Föräldrahandledningar med konkreta tips har gjorts tillgängliga.
-Det trygga med Kiva är att det bygger på omfattande forskning vilket ger det tyngd. Det känns att metoden är genomarbetad, säger Strandnäs biträdande rektor Gea Jansén som ansvarar för skolans anti-mobbningsarbete.
På Kyrkby högstadieskola, KHS, har man i flera år arbetat med Friends-systemet som går ut på att utbilda kamratstödjare och förebilder. Man har en anti-mobbninggrupp för akuta fall och nu en Kiva-grupp.
Generellt sett mobbar pojkar och flickor på olika vis, säger KHS:s kurator Carolina Frisk.
Läs mer i Ålandstidningen på måndag.
Ålandstidningen