På torsdag går Sjöfartens dag av stapeln i Alandica, det bjuds på en rad olika seminarier som är öppna för allmänheten.
EVENEMANG Den största nyheten på årets mässa, förutom att den hålls i Alandica, är att man samarbetar med landskapsregeringen som tillsammans med Svensk Sjöfartstidning arrangerar ett nordiskt sjöpolitiskt seminarium.
Förutom att en rad tjänstemän och företagsledare håller korta anförande ordnas även en paneldebatt. Frågan i debatten blir om det går att identifiera nyckelfaktorer i utvecklandet av en framgångsrik nationell sjöfartspolitik.
-Förbundet för främjandet av Ålands sjöfart kontaktade oss för ett år sedan. Då var jag var ny på min post, men sjöfarten har stora problem och detta är ett ypperligt tillfälle för politiker och näring att föra en gemensam diskussion.
-För Åland skulle det vara viktigt att detta blir en årligen återkommande debatt. Vad är mer naturligt än att ha en debatt om sjöfarten här på Åland? Vi måste våga ta för oss politiskt också, säger finansministern Mats Perämaa (Lib).
Brist på folk
Ur branschens synvinkel är det huvudsakliga ändamålet kanske ändå att visa upp sig för potentiella framtida anställda. 44 utställare deltar och cirka 200 elever väntas besöka mässan och delta i seminarier. Dessutom bjuder man in elever från årskurs sex och nio för att få information om vilka möjligheter som finns till sjöss.
-Hela poängen med dagen är att visa att sjöfarten är en näring att räkna med, säger Eva Mikkola-Karlström, vice vd på Godby Shipping.
Sjöfarten har haft vissa problem med rekrytering de senaste åren, speciellt på maskinsidan, men man hoppas på att det håller på att vända.
-Ansökningarna till sjömansskolan har ökat och medeltalen för att komma in har gått upp, vilket är bra. Att jobba på sjön är idealiskt om man till exempel bor i skärgården och har en meningsfull fritid i och med att man är ledig halva året. Dessutom är det relativt bra betalt, säger Eva Mikkola-Karlström.
Ålandstidningen