Riksförbundet M Sverige, som tidigare hette Motormännen, är en intresseorganisation för bilister och trafikanter. De jobbar för ”trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter”. Förbundet lanserade nyligen kravet att Sverige bör förbjuda mopedbilar med hänvisning till dålig säkerhet och höga utsläpp.
– Mopedbilarna har låg krocksäkerhet och var fjärde mopedbil är inblandad i en olycka. Den som kör en mopedbil släpper dessutom ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra, skriver Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.
En mopedbil har en relativt låg viktbegränsning då de klassas som ”lätta fyrhjuliga motordrivna fordon”. Detta innebär att de byggs av lätta material, ofta plast och glasfiber. Vid en trafikolycka ger således mopedbilen snabbt vika och ger föraren ett betydligt sämre skydd än en personbil.
Inget problem på Åland
Kai Spoof är lärare på Trafikskola Spoof och har arbetat som trafiklärare i över tio år. Han är även ordförande för Ålands Trafikskolor. Han säger att trafikskolorna var försiktigt skeptiska till tanken om en ny fordonsklass, som ett mellanting mellan personbil och mopedbil – men mopedbilarna ser man inget problem med.
– Det är bra som det är i dag, vi gillade inte det förslaget som skapade ett mittemellan, så kallade traktorbilar.
I samband med diskussionen om de lätta strypta personbilarna deltog Ålands trafikskolor i en radiodebatt om saken, med bland annat försäkringsbolag och polis som deltagare.
– Då var det mycket snack om att mopedbilarna är så osäkra. De facto kunde vi alla konstatera att vi har inte haft några allvarligare olyckor med dem på senaste tiden. De vanligaste är troligen små singelolyckor som händer vid eventuell lek, säger Kai Spoof.
Spoof fortsätter och förklarar att den svenska situationen ser helt annorlunda ut än de åländska förhållandena: där har man de traditionella a-traktorerna i trafiken sedan flera decennier tillbaka.
– Vilket inte gör det jämförbart med Åland.
Kunskap i toppklass
Den åländska körkortslagen uppdaterades 2016 och satte då högre krav på utbildning även för moped- och mopedbilskörkort. Övergången till det nya systemet fungerade bra från körskolornas perspektiv.
– Vi har Nordens mest krävande utbildning för mopedbilsförarna, menar Kai Spoof och fortsätter:
– Det kan vara en faktor till att vi inte har så höga olyckstal. En gedigen utbildning.
I nuläget behöver en blivande moped- eller mopedbilsförare minst gå en teoretisk säkerhetskurs samt ta körlektioner, och sedan klara teoriprov och körprov för att få körkortet i handen.
– Man brukar säga att mopedbilarna inte är krocksäkra, men vi ska väl utgå från att man inte ska krocka. Med det argumentet blir vanliga mopeder också farliga. Farligheten beror på vem som kör ett fordon, inte fordonet i sig, säger Kai Spoof.
Avslutningsvis konstaterar Spoof att det är ett populärt fordon som är viktigt för de åländska ungdomarna: man kan köra året om och får en frihet oavsett var på Åland man bor.
– Vår ståndpunkt är att det funkar bra som det är idag.