Nätspelens framtid i Finland debatterades i i går. Röster höjs för ett licensförfarande, men vid inrikesministeriet är man för fortsatt monopol.
SPEL En debatt om nätspelens framtid i Finland ordnades i går av i Helsingfors av Riksdagens specialförening för informationssamhällsfrågor.
Kansliminister Roger Eriksson deltog och tog främst upp Ålands synpunkter på reformen av spellagstiftningen, där ett lagförslag nu behandlas både i riksdagens förvaltningsutskott och grundlagsutskottet.
- Det viktiga är att Pafs verksamhetsförutsättningar kan fortsätta som tidigare även med den nya lagstiftningen, sa Eriksson.
Monopolet kvar
Inrikesministeriets Kimmo Hakonen som ansvarar för lotterilagstiftningsfrågor redogjorde för regeringens syn, där Finland gått in för att bevara monopol på penningspel även i framtiden.
Finska RAY talade för monopolsystemet, där intäkterna går till allmännyttiga ändamål och där man kan kontrollera spelberoendet bättre.
Pafs produktutvecklare Sonja Kangas såg fördelar med ett licensförfarande, där skatteintäkterna ännu går till allmännyttiga ändamål och man inom systemet kan hantera spelberoendeproblemen.
Licensmarknadschef Christophe Dhaisne från Unibet redogjorde för spellicensförfarandet i Europa. Länderna har gått in för olika lösningar, där en del behåller monopol och andra har infört licenssystem.
Med licenser i stället för monopol har man fått ökade skatteintäkter, men enligt Unibet inte noterat större spelberoende i dessa länder.
Spelberoendet
Diskussionen hade två tydliga riktningar, de som vill gå in för licensförfarande för att reglera spelverksamheten och få in skattemedel, och de som var oroliga för utbrett spelberoende som skulle bli kostsamt för samhället.
- En nyttig och tankeväckande debatt, det är bra när de olika aktörerna möts och diskuterar, säger Roger Eriksson.
Britt-Inger Wahe vid Ålandskontoret säger att debatten var välbesökt och även sändes direkt på webben.
Ålandstidningen