Landskapsregeringens (LR) förstudie om Prästösund är ett dokument på 110 sidor och till grund för rapporten ligger de utredningar som redan finns i frågan.
Redan tidigt i förstudien presenteras vilket vägval LR nu står inför. Det första alternativet är att bygga en ny och större linfärja för trafiken mellan Prästö, Sund och Töftö, Vårdö. Det andra alternativet är att bygga en bro över sundet. Dessutom ses också vägförbindelsen över Prästö över, eftersom avsnittet i dag upplevs som otryggt på grund av höga hastigheter och avsaknaden av en separat gång- och cykelbana.
Fokus för den här förstudien har varit att kartlägga vad de olika alternativen kan kosta, och vilket av dem som är mest fördelaktigt även sett till driftskostnader och samhällseffekter.
Att bygga en ny bro och väg innebär enligt förstudien en investeringskostnad på cirka 39 miljoner euro. Att ersätta färjan och uppgradera vägen över Prästö skulle i sin tur kosta cirka 15 miljoner euro.
Men de löpande kostnaderna ska också tas i beaktande, och de är cirka 0,8 miljoner euro per år för en färja och mindre än 0,1 miljoner för broalternativet. Vägs sedan samhällsekonomiska fördelar in – som restidsvinster (beräknad restid över sundet blir en minut med en bro), bättre tillgänglighet till Vårdö och den nordöstra skärgården samt bättre trafiksäkerhet – beräknas bron enligt studien vara det mest lönsamma alternativet redan 18 år efter trafikstart.
Fastighetsintrång
Ska en bro byggas finns i sin tur två olika möjliga vägsträckningar och brolägen. Det som förordas är det som kallas alternativ 1B (se illustrationen). Bron placeras här 80 meter söder om den nuvarande linfärjelinjen.
På Töftösidan är landfästet planerat en bit in på land, norr om den befintliga Sundsvägen. Det innebär ett intrång i en fastighet eftersom bron passerar ovanför ett befintligt fritidshus, och eventuellt kan också ett brostöd behöva placeras på tomten. Även på Prästösidan påverkas en fastighet då vägen kommer att korsa den. Vägdragningen berör också ett antal fornlämningar, främst på den västra delen av Prästö.
Det påpekas också att bron, oavsett var den byggs, innebär en begränsning för båtar och fartyg som är högre än 18 meter och att trafiken på bron kommer att ge ett ökat buller över sundet.
Flera utredare har sammanställt studien, bland dem LR:s bro- och hamningenjör Anders Sundblom samt externa konsulter.