Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) och tf byråchef Sten Schauman vid transportbyrån säger att de inte kan gå in på fler detaljer om upphandlingen är de som redan har offentliggjorts. Först när avtalet är tecknat, vilket ska ske om cirka tre veckor, får de berätta mer.
Det gäller till exempel hissfrågan.
– Vi har ställt krav på att det ska finnas utrymme för funktionsnedsatta personer. Exakt hur det ser ut kan jag inte gå in på innan vi tecknat avtal, säger Christian Wikström.
Vad gäller farhågorna om nedisade bilar och andra jämförelser med Odin säger han att kriterierna som fastställdes i den pågående upphandlingen inte skiljer sig på några betydande sätt från tidigare upphandlingar. Förra gången vann J&L Shipping upphandlingen trots att fartyget Odin översteg kriterierna som landskapsregeringen ställt upp.
– Man hade det lägsta priset trots att den färjan egentligen är alldeles för stor, säger Christian Wikström.
Inställda turer
Sett till nyttjandet av linjen de senaste åren är 26 bilplatser, vilket finns på Mergus, en tillräcklig kapacitet, säger han.
– Nyttjandegraden är lägst på vintern och hela färjan är inte utan skydd. Majoriteten av fordonen kommer att ha skydd under den perioden.
Christian Wikström säger också att tvärgående linjen har haft en relativt hög frekvens av inställda turer.
– Jag tror att det blir lättare att trafikera med den här färjan som inte har lika stort vindfång som en större färja.
– När vi tecknat avtal kan vi även ha en fördjupad diskussion om priset och kostnaden, tillägger han.
Gällande förutsättningarna för att ha djur ombord på den upphandlade färjan säger Sten Schauman att landskapsregeringen inte har ställt några krav kring den saken, men att erfarenheten från andra färjor är att det brukar ordna sig.
– Man vill inte lyfta för små detaljer i upphandlingarna, utan man löser det senare, säger han.