Frågan om den femte detaljplanen för Havsvidden har avhandlats fram och tillbaka sedan 2013 men i går tog Geta kommunfullmäktige slutligen ett beslut. Efter långa diskussioner gick fullmäktige på kommunstyrelsens förslag och antog detaljplanen. Sex ledamöter röstade ”ja” på frågan om detaljplanen bör godkännas och två röstade ”nej”. Ledamot Anders Jansson reserverade sig mot beslutet och ledamot Dan-Johan Dahlblom anmälde jäv och deltog inte i diskussionen.
Frågan var på kommunfullmäktiges bord redan för två veckor sedan då man förkastade detaljplanen med motiveringen att miljökonsekvensbedömningen var otillräcklig och de förslagna lösningarna på vatten och avlopp dåliga.
Men dagen efter konstaterade kommunstyrelsen, som ska granska lagligheten i fullmäktiges beslut, att beslutet att förkasta Havsviddens detaljplan inte motiverats tillräckligt.
Ärendet skickades tillbaka till kommunfullmäktige för omprövning och styrelsen påminde samtidigt om likabehandlingsprincipen och bad fullmäktige att beakta de två senaste detaljplaner som godkänts i kommunen.
Långa diskussioner
Diskussionerna under onsdagens möte handlar i huvudsak om likabehandlingsprincipen och vatten- och avloppsfrågan. Innan mötet börjar är planläggare Tiina Holmberg på plats för att berätta om detaljplanen och svara på frågor.
Ledamot Anders Jansson som efter det senaste mötet framhöll att ingen vidare motiveringen av beslutet krävs är inne på samma linje under onsdagskvällen.
– Det finns en paragraf i lagen som säger att motivering kan utelämnas om det är uppenbart onödigt.
I sitt förslag att förkasta detaljplanen är hans motivering ändå att miljökonsekvensbedömning är ofullständig då den inte beaktar projektets totala miljöpåverkan. Han menar också att kommunen, när detaljplanen tas fram, måste se till att vatten och avlopp används på ett ändamålsenligt sätt där både ekonomi och miljö beaktas.
Tiina Holmberg förtydligar under mötet frågan om vatten- och avlopp.
– En detaljplan ska planera markanvändning och inte vilka exakta vatten- och avloppslösningar som ska användas. Det ända ett fullmäktige behöver ta ställning till är om det är möjligt att ordna vatten och avlopp.
Olika vinklar
Kommundirektör Gustav Blomberg informerar under mötet om likabehandlingsprincipen och jämför den detaljplan som godkänts för bland annat Sälvik, grannfastighet till Havsvidden.
– Exploateringsgraden i den här detaljplanen är lägre än den som tidigare godkänts för Sälvik. Sälviks detaljplan har också liknande skrivelser om vatten och avlopp. Så ur ett strikt likabehandlingsperspektiv borde kommunen godkänna den här detaljplanen.
Kommunstyrelsens ordförande Camilla Andersson, som deltar i mötet, säger att just likabehandlingsfrågan var avgörande i styrelsens beslut.
– Alla detaljplaner bör behandlas så lika som möjligt och det är därför styrelsen skickat vidare den här detaljplanen med förslaget att den bör godkännas.
Anders Jansson konstaterar i diskussionen om exploateringsgraden att det uppenbarligen finns flera infallsvinklar.
– Jag anser att man måste beakta hela området och då är min känsla att Havsvidden dragit fördel ur ett likabehandlingsperspektiv.
– Men det är detaljplan fem vi ska ta beslut om i dag, säger fullmäktigeordförande Gun-Britt Lyngander.
Drog tillbaka förslag
Under mötet lyfts frågan om att i framtiden utreda om Gröndalsträsket, varifrån Havsvidden i dag tar sitt vatten, kan bli ett vattenskyddsområde och på så vis skyddas för framtiden. Samtidigt konstaterar man att Havsvidden då måste använda sig av alternativa vatten- och avloppslösningar – något man redan utrett.
– Det är ÅMHM och byggnadsnämnden som sköter om vatten- och avloppsbiten, säger Gustav Blomberg.
Innan fullmäktige röstar om Havsviddens detaljplan föreslår Marianne Asp-Gottberg bordläggning då hon vill fundera på saken men tar tillbaka sitt förslag innan man hinner klubba resultatet.
– Den här frågan behöver få ett slut, säger hon.
I omröstningen röstade ledamöterna Marianne Asp-Gottberg, John Carlsson, Jenny Stara, Emilia Karlsson och Gun-Britt Lyngander ”ja”. Ledamöterna Anders Jansson och s röstade ”nej”.
Kevin Eriksson