I takt med att allt fler personer bli vaccinerade mot covid-19 kan det uppstå behov av att kunna visa att man blivit vaccinerad. I Finland pågår arbetet med att införa vaccinationsintyg som en Kanta-tjänst. Och för ett par veckor sedan lade EU-kommissionen fram ett förslag på ett gemensamt intyg för hela EU (se faktarutan).
På Åland arbetar flera instanser med att hitta en lösning även för de vaccinerade ålänningarnas del. Förutom ÅHS är FPA samt Abilita, som upprätthåller ÅHS vårdinformationssystem, involverade.
En sak som utreds är om informationen om en vaccination i ÅHS system kan ”speglas” i Kanta-systemet utan att den samtidigt lagras där.
– Den åländska arkivlagen tillåter inte att Kanta används som slutarkiv, säger Jeanette Pajunen.
Lagen är dessutom så föråldrad att den inte omfattar e-arkivering.
– Vi försöker få till stånd en lösning så att inte ålänningarna hamnar i ett sämre läge, säger Jeanette Pajunen.
”ÅHS måste hantera det”
Även med tanke på det vaccinationsintyg som föreslås för EU-området skulle ett gemensamt system för hela Finland vara att föredra, enligt Jeanette Pajunen.
Är det troligt att ålänningarna kan få intyg i maj, som det föreslås i Finland?
– Ja, vi har samma målsättning om att ta detta i bruk vid samma tidpunkt. Vi har jobbat aktivt med det här under en längre tid och vi är ganska långt på väg, säger Jeanette Pajunen.
ÅHS chefläkare Olli-Pekka Lehtonen redogjorde för arbetet med intygen vid ledningsgruppens möte i tisdags.
– Det är ÅHS som måste hantera det här. Det är ÅHS som vaccinerar och som utför covidtester, säger han.
Social- och hälsovårdsministeriet har tagit fram ett utkast till en förordning som ska möjliggöra vaccinationsintygen via Kanta. Utkastet är ute på remiss. ÅHS har för sin del beslutat att inte ge något utlåtande om innehållet, som man ser som oproblematiskt för egen del.
– Vi utreder vad som är möjligt för Åland. Tiden är lite knapp nu, säger Olli-Pekka Lehtonen.
Åländsk behörighet
EU-kommissionens förslag på ett gemensamt vaccinationsintyg har stött på stora utmaningar på EU-nivå, säger landskapsregeringens förvaltningschef John Eriksson.
– Bland annat gällande hanteringen av vårduppgifter, säger han.
Inom EU ses även den föreslagna tidtabellen som mycket utmanande.
– Det handlar om känsliga personuppgifter och risker för att system hackas och uppgifter sprids.
Åland har egen behörighet i fråga om patient- och hälsovårdsavgifter. John Eriksson ser det ändå som mest rimligt att Åland tar del av Kanta-tjänsten, även om det finns problem med både språket och med att synkronisera systemen.
– Jag ser ingen annan lösning än att ha ett gemensamt system med Finland, säger han.
Kommer Åland att ha ett sådant här system till sommaren?
– Jag är i grund och botten optimist.
Men det finns fortfarande oklarheter?
– Ja, på alla nivåer. I EU, i Finland och här.
DIGITALA/ELEKTRONISKA INTYG
Finlands förslag
I Finland pågår arbetet med ta fram ett avgiftsfritt, elektroniskt coronavaccinationsintyg i tjänsten Kanta. Kanta innehåller olika digitala tjänster inom social- och hälsovården.
Avsikten är att intygen ska kunna tas i bruk i maj 2021. Ett utkast till en förordning som ska möjliggöra intygen är just nu ute på remiss.
Det har inte ännu beslutats i vilka situationer vaccinationsintyg ska krävas i Finland. Den som vaccinerats kan själv bestämma vad intyget ska användas till.
Intygen ska till att börja med endast visa vaccinationer. De ska inte innehålla information om genomgången covid-19 eller negativa coronatester. Detta ska läggas till senare.
Enligt finska myndigheter kommer intygen att vara förenliga med de intyg som EU-kommissionen föreslår.
EU:s förslag
I mitten av mars antog EU-kommissionen ett förslag om digitala covidintyg som ska innehålla uppgifter om vaccination, tester eller genomgången sjukdom. Intygen föreslås vara gratis. De ska finnas på landets språk och på engelska.
Intygen föreslås vara giltiga i hela EU. De ska underlätta den fria rörligheten och bidra till att reserestriktioner hävs.
Den tekniska strukturen ska enligt kommissionen vara klar i mitten av juni. Samtidigt förutsätts medlemsländerna göra nödvändiga ändringar i sina nationella journalsystem.
Källor: THL:s, Social- och hälsovårdsministeriets och EU-kommissionens webbsidor.