I Sverige har flera dödsfall den senaste tiden kopplats till nätdrogen spice, som är en blandning av krossade örter och syntetiska cannabinoider. Drogen har varit en bidragande orsak i åtminstone tre dödsfall. Dessutom har man upptäckt den vid 30 obduktioner. På fredag håller Sveriges regering krismöte för att hitta en lösning på drogen som skördar allt fler offer.
Enligt Hannah Lundberg, verksamhetsledare på alkohol- och drogmottagningen, har drogen funnits från och till på Åland i flera år.
–Jag hörde om spice 2007–2008 då jag började jobba här. Det är svårt att säga hur utbredd den är, vi hör bara från klienter att det finns, säger hon.
Äldre konstapel Stefan Karlsson i polisens narkotikagrupp är av samma uppfattning. Första gången polisen kom i kontakt med drogen var vid en husrannsakan för cirka fem år sedan.
–Den senaste tiden har vi inte gjort några beslag av den, vad vi vet. Vi har inte fått alla analyser från laboratoriet, säger han.
–Men den verkar ha blivit populär igen.
Varför är den populär?
–Det är en bra fråga. I Sverige har det spekulerats i att det är för att den är billigare än vanlig marijuana eller cannabis.
Luckan i lagen bidrar också, tror Stefan Karlsson. Lagstiftaren hinner inte kriminalisera drogerna i samma takt som nya beståndsdelar kommer till. En del av cannabinoiderna i spiceprodukterna är kriminaliserade, men nya utvecklas hela tiden.
Är det en ungdomsdrog?
–Det verkar så. Enligt de rykten som vi har hört, och som ni säkert också hört, används det i de lägre åldrarna. Men vi har inga belägg för det i och med att vi inte har beslagtagit något den senaste tiden.
Fältarna säger att man inte hört något om drogen från ungdomar. Däremot har man via sina samarbetspartners hört att den förekommit på Åland.
Inga kända dödsfall
Alkohol- och drogmottagningen har klienter som använt spice någon gång. Men enligt Hannah Lundberg tycker de inte om effekten av det.
–Faran med spice, som jag ser det, är att man inte vet vad man får i sig och att det kan få allvarliga konsekvenser som man inte hade räknat med.
Även Stefan Karlsson höjer ett varningens finger:
–Den är oerhört farlig om man tittar på vad som hänt i Sverige. Riskerna är stora eftersom sammansättningarna och styrkan i drogerna varierar. Man hoppas att folk har läst och följt med media och förstår att det är något man ska låta vara.
Varken Stefan Karlsson eller Hannah Lundberg känner till att spice skulle ha orsakat några dödsfall eller sjukdomsfall på Åland.
Spice sälja främst via nätet, men hur drogen kommer till Åland kan Stefan Karlsson inte svara på.
Den åländska tullen har inte gjort några beslag av spice de senaste två åren, enligt Markus Laine, som är chef för tullens kriminalenhet.
Sandra Widing