Det var i slutet av december som kommunfullmäktige fattade beslut om en detaljplan gällande området i Gölby, detta efter att ärendet så tidigt som i november 2012 varit uppe för beslut i kommunstyrelsen. Området som är på 4,7 hektar och ska användas för småindustri med möjlighet till övervakningslägenheter, värmeanläggning och service.
Detaljplanen har utarbetats av markägaren med stöd av plan- och bygglagen för Åland. Tre markägare i närheten har lämnat in besvär mot beslutet. De menar bland annat att området inte är lämpat som industriområde, att trafikbyrån har beviljat vägrätt och infart över grannars mark och att detaljplanen strider mot landskapsregeringens plan gällande tillfartsväg till området.
Får konsekvenser
Förvaltningsdomstolen har inga klagomål på hanteringen av ärendet, men de menar att det handlar om kraftigare exploatering än vad detaljplanen klarar av. De menar därför att det krävs en generalplan över området.
”De konsekvensbedömningar som ingår i planbeskrivningen är överlag snäva och begränsar sig närmast till bedömning av direkta olägenheter för grannfastigheterna. Däremot framgång inte någon egentlig motivering för etableringen av industriell verksamhet på platsen i fråga...”, skriver förvaltningsdomstolen.
– Enligt domstolen har vi gjort all formalia korrekt. Men deras motivering är att vi måste göra en delgeneralplan. En delgeneralplan är en helt annan sak än en detaljplan. Att göra en sådan ställer helt orimliga proportioner, säger John Eriksson.
Enligt John Eriksson får beslutet konsekvenser för kommunen.
– Det hämmar byggandet i kommunen.
Ärendet ska diskuteras som ett enskilt ärende på kommunfullmäktige den 9 maj.
– Sedan får styrelsen ta ett beslut om hur vi ska göra.
De tre som har lämnat in besvär kommer dock inte att få sina rättegångskostnader betalda, trots att de har vunnit ärenet. Enligt förvaltningsdomstolen är det inte oskäligt att de själva står för sina kostnader då de har intresse i ärendet.
Petra Dahlgren