På måndag börjar insamlingen av 10.000 fästingar på Åland.
Syftet med studien är att få veta mer om fästingburna sjukdomar. Forskningssköterska Susanne Olausson håller i trådarna.
Så här gör du
Ta bort fästingen (sjukhuset kan också göra det). Sätt den i tätslutande kärl och lämna den till sjukhusets laboratorium inom tre-fyra dagar. Anmäl dig i laboratoriets reception.
Du får fylla i en enkät och blodprover tas. Efter tre månader kallas du till ett uppföljande besök för nya blodprover och en ny enkät.
För att få delta i studien måste du vara 18 år och finnas på Åland då tremånaderskontrollen görs.
Mottagningstider:
måndag-torsdag klockan 12-14. Övriga tider enligt överenskommelse. Telefontid till Susanne Olausson måndag-fredag klockan 10-11.
FORSKNING - Vi bor i den zon som har flest fästingar i relation till yta och befolkning. Ur forskningssynpunkt är vi högintressanta, säger Susanne Olausson.
Studien är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Borreliagruppen på Åland. Sammanlagt 10.000 fästingar ska samlas in på Åland och i Sverige.
-Det har spekulerats om att det ska ta fem år, men jag tror att det kommer att gå fortare, säger Olausson.
Från och med måndag, den 2 juni, kan de som blivit fästingstuckna donera sina fästingar till forskningen.
-Har man flera fästingar tar man bort alla, säger OIausson.
Prover behandlas anonymt
De insamlade fästingarna undersöks för att se om de bär på borreliabakterier, TBE-virus eller någon annan sjukdom. Den som blivit biten av fästingen ska lämna blodprov och svara på frågor. Efter tre månader tas ytterligare ett blodprov.
Blodproven analyseras för att se om man har antikroppar mot någon fästingburen bakterie eller virus. Även gener som styr immunförsvaret undersöks.
-Man kan när som helst avbryta om man inte vill vara med längre, säger Susanne Olausson.
Blodproverna behandlas anonymt och benämns endast med koder. Det är bara Susanne Olausson som vet vem proverna kommer ifrån. Deltagarna själva får däremot inte veta något om de prover man gett och fästingar man donerat.
Man får bara delta i projektet en gång per säsong.
Angeläget för många
Susanne Olausson tror inte att det blir svårt att locka deltagare till projektet. Hon har redan fått förfrågningar från folk som vill delta.
-Vi har alla bekanta som har drabbats av borrelia eller TBE. En del lindrigare, andra har blivit allvarligt sjuka. Jag tror att alla känner stort intresse och ansvar för studien, säger hon.
-Vi vill ha svar på den här gåtan för att hitta bättre behandling och botemedel i framtiden. Vi vill ju inte att det ska gå så långt att folk blir rädda för att gå ut i svampskogen.
Sandra Widing