Sedan ungefär sju år tillbaka tillverkar Ålandsmejeriet mjölk med en fetthalt på en procent. 80–90 procent av produktionen går till daghem och skolor, enligt vd Johannes Snellman.
– Det har varit en ganska liten produkt, speciellt sommartid har den varit halvknepig att hålla i gång, men vi har lyckats, säger han.
Orsaken till att dagisarna och skolorna köper in den så kallade ettan är att barn enligt näringsrekommendationer ska dricka mjölk med en fetthalt på max en procent. För varje liter ettan-mjölk skolorna och daghemmen köper in får de ett statligt skolmjölksstöd på 30 cent per liter. Stödet är välkommet, speciellt med tanke på att större enheter kan köpa in hundratals liter mjölk i veckan.
Pengarna som styr
När Ålandsmejeriet började producera ekologisk mjölk för några veckor sedan valde man att sluta med konventionell ettan-mjölk. Ettan-mjölken går numera alltså bara att få som ekologisk.
Bra, tycker en del, men det väcker också en viss kritik eftersom den ekologiska mjölken är dyrare. Enligt en kund som Ålandstidningen talat med handlar det om 25 cent mer per liter.
– Det blir dyrt, och kommunen har inga pengar. Men vi har inget val, vi måste ta in den ekologiska mjölken för att få stödet, säger kunden och tillägger att det är fult av mejeriet att ta bort den konventionella mjölken.
Vad får det för konsekvenser för er?
– Vi måste kanske dra in på något annat, frukt eller något sådant. Eller få mera pengar i budgeten. Det blir en politisk fråga att ta ställning till vad som ska serveras. Hur mycket ska vara ekologiskt och vad får det kosta?
Många tycker säkert det är värt den extra kostnaden att servera ekologisk mjölk.
– Jo, men då skulle det behövas extra pengar i budgeten. Man måste gå in för det ska vara ekologisk mjölk, och nischa sig på det. Det är en större fråga.
– Vi strävar efter att köpa in så mycket ekologiskt som det går, men det är pengarna som styr.
Kan inte producera båda
Johannes Snellman har förståelse för att beslutet att sluta producera den konventionella ettan kritiseras.
– Det bästa skulle vara om vi kunde servera båda alternativen, men det funkar inte som det är nu. Vi har inte sett det som möjligt att hålla i gång båda produkter, säger han.
För att komma upp i de volymer som man behöver för att producera ekologisk mjölk är kunder som skolor och daghem en förutsättning.
Bland annat har hela Mariehamns stad, enligt Johannes Snellman, valt att övergå till ekologisk mjölk.
Sandra Widing