Tystnadsplikten för förtroendevalda i kommunala organ regleras redan genom Offentlighetslagen för Åland. Till skrivningarna i lagen hänvisar också det dokument som Eckerös kommunstyrelse klubbade igenom vid sitt senaste möte.
Enligt kommundirektör Petri Rautanen är det just styrelsen som efterfrågat ett dokument som de förtroendevalda kan skriva under.
– I en diskussion vid ett föregående möte framkom att styrelsen ville ha ett sådant ärende berett. Vi har en tystnadsplikt med liknande formuleringar för personalen.
I ärendets beredning står det att det papper förtroendevalda nu ska läsa och underteckna inte har någon direkt juridisk betydelse.
– Det är lagen som gäller oavsett om du undertecknar dokumentet eller inte, säger Petri Rautanen.
Bra sätt
Han ser att dokumentet snarare kan vara ett sätt för styrelsen att påminna om vikten av tystnadsplikten. Det handlar också om att se till att förtroendevalda är medvetna om lagstiftningen och tar del av den.
– Får man inte ett sådant här dokument i handen är det inte säkert att man faktiskt läser offentlighetslagen eller på annat sätt får informationen.
Har det framkommit att förtroendevalda skulle ha brutit mot tystnadsplikten, och att initiativet lyfts på grund av det?
– Jag har ingen kännedom om det eftersom jag har bara varit här i två månader. Men jag uppfattar inte att det skulle ha varit motivet.
Ålandstidningen har sökt styrelsens ordförande Jan-Anders Öström för en kommentar kring varför styrelsen anser förtroendevaldas tystnadsplikt behöver lyftas på det här sättet.
Annan åsikt
Ledamoten John Hilander föreslog att ärendet skulle förkastas, och att styrelsen i stället skulle gå in för en informationskampanj kring ämnet. Han fick dock inget understöd.
John Hilander reserverade sig mot beslutet. Han anser att dokumentet är verkningslöst eftersom det är lagen som gäller.
– Jag ville hellre ha en informationskampanj så att alla som ställer upp vet vad som gäller.
Han tror att dokumentet kan innebära att folkvalda inte vågar uttala sig om kommunala frågor – det vill säga även sådana som inte berör sekretessbelagda uppgifter.
– Jag tycker att det kommunala ska vara så transparent som möjligt.
Inget emot info
John Hilander säger vidare att han inte fått ett tydligt svar på varför frågan aktualiserats av styrelsen just nu.
– Jag har inte hört att det har varit något problem med att sekretessen bryts.
Kan inte ett sådant här dokument fungera som en påminnelse om vad som gäller, till exempel för nya förtroendevalda?
– Absolut, jag har ingenting emot att man informerar, men nu ska man skriva under ett dokument om sekretess, det är på en helt annan nivå och är mer avskräckande än det gör nytta.
Tänker du själv skriva under?
– Nej, det kommer jag inte att göra eftersom det inte är någon vits med det. Men jag kommer att ta del av dokumentet.