I Sverige har försäljningen av energidrycker ökat lavinartat de senaste åren och enligt Christian Rexén, representant för Koff på Åland, är trenden densamma på Åland.
– Batteryn har ökat konstant de tre senaste åren. Den landbaserade försäljningen har i grova drag ökat med 5-8 procent årligen. Siffror för taxfreeförsäljningen har jag inte nu men det är en väldigt stor del av vår försäljning. Jag pratade också med Batterys brand manager i Finland som sade att 2017 kommer bli Batterys bästa år någonsin.
Christian Rexén säger att han upplever att trenden är densamma inom hela branschen.
– Marknaden blir större och sortimentet ökar varje år. I dag finns det flera sorter och smaker än det fanns förut.
Vilken ålderskategori konsumerar mest och varför har energidrycken blivit så populär?
– Sociala medier är en orsak till att energidrycken blivit så stor och då kan man ju tänka sig att det främst är yngre personer som konsumerar. Jag tror att många unga tycker att det är lite coolt med energidryck. Men det är nog väldigt utspritt i åldern 16-40 år.
Vill lagstifta
I Sverige har Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag tagit ett gemensamt beslut om att rekommendera 15 års åldersgräns vid försäljning av energidrycker. På Åland har Mathias Erikssons affärer, S-gruppens affärer och Sparhallen följt samma linje. Men än så länge saknas lagstadgad åldersbegränsning för energidrycker i både Sverige, Finland och på Åland.
Åldersgränsbestämmelser på energidryck faller under den finska livsmedelslagen och Annette Holmberg-Jansson är en av dem som tycker att man i Finland borde se över rikslagstiftningen och införa en åldersgräns.
– Handlarnas regler gäller bara deras egna butiker. Jag tycker att vi ska införa en begränsning och med tanke på det man ser och läser sätta gränsen på minst 15 år. Jag ska prata med Mats Löfström och hoppas att han kan verka för det i riksdagen.
Men livsmedelslagen är en blankettlag och kan således också ändras på Åland.
– Vi har en blankettlag och det bör gå att göra korrigeringar i den.
Annette Holmberg-Jansson tycker att de larmrapporter och studier som kommer med jämna mellanrum säger tillräckligt.
– Man blir orolig när man ser alla larmrapporter om barn och ungdomar som far illa och till och med dör efter att ha konsumerat energidrycker. Det var inte speciellt länge sedan jag såg ännu en rapport om en ung flicka som hamnade på hjärtintensiven efter att ha druckit energidryck.
Trend
Annette Holmberg-Jansson upplever att unga i allt större utsträckning börjat konsumera energidrycker de senaste åren.
– Det är lite den känslan jag fått. Det verkar vara en trend och många dricker det nog bara för sakens skull. Jag tror inte att ungdomar inser hur många farligheter det finns med energidrycker och det är inte bra om 10-12-åringar dricker det för att man vill spela cool.
Christian Rexén menar dock att diskussionen kring energidrycker är svårhanterad.
– Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten är energidrycker inte skadliga vid måttlig konsumtion. Om man ålderbegränsar energidrycken till 15 år måste man också fråga sig vad vi gör med chips och godis. Jag är övertygad om att de också är skadliga för hälsan vid hög konsumtion.
Beroendeframkallande
Fred Nyberg, professor i beroendeforskning vid Uppsala universitet, säger att ungdomar som regelbundet dricker energidrycker har en ökad risk för att utveckla drog- och alkoholmissbruk i framtiden.
– Energidrycker innehåller taurin, koffein och socker. Samtliga av de här ämnena påverkar hjärnans belöningssystem. Det man kan se är att tidig konsumtion av energidrycker kan ha en framtida påverkan på känsligheten för andra rusmedel som till exempel alkohol.
Frågan om energidrycker som inkörsport till tyngre droger togs också upp av Miina Fagerlund vid en paneldebatt i Sitkoff på torsdagkvällen.
– Många barn dricker i dag åtta till tio burkar om dagen. Det är kicken som de är ute efter och blir beroende av, sade hon.
Fred Nyberg säger att ungdomar är särskilt utsatta eftersom människans hjärna i regel inte är fullt utvecklad innan 20 års ålder.
– Börjar man med alkohol eller cannabis innan femton års ålder är risken för att utveckla ett framtida beroende fem gånger större. Ämnena i energidryck kan också ge effekter som triggar belöningssystemet även om de inte är lika starka. Kombinerar man energidrycker med alkohol ökar risken för vådliga effekter påtagligt.
Fred Nyberg är dock noga med att framhålla att alla personer inte är lika sårbara.
– Alla individer svarar olika och det beror dels på arv, dels på miljö och omgivning.
Vad är en rimlig åldergräns?
– Den bör ligga på andra sidan 15. Troligtvis 18.
Hur kan man som förälder upptäcka om ens barn är extra sårbart?
– Personer som är utåtagerande och gillar häftiga saker är ofta mer belöningsberoende än genomsnittet. Föräldrar måste också ha koll på vilka kompisar och vilken miljö barnen rör sig i.
Vad finns det för andra hälsorisker med energidryck?
– Alltför stora mängder koffein är inte bra för kroppen och vissa personer är extra känsliga för det. Det repeteras ofta men i USA har man kopplat flera dödsfall till stor konsumtion av koffein. Problemet är att den som dricker det sällan nöjer sig med en. Häller vuxna i sig motsvarande mängder kaffe så mår inte heller våra kroppar bra av det. Men det finns rapporter som pekar på att enbar överkonsumtion av energidrycker ska ha lett till dödsfall.
Kevin Eriksson