I landskapsregeringens (LR) budgetförslag för 2021 finns pengar avsatta för att bilda en it-beställarenhet inom LR. Kritiken mot det förslaget har inte låtit vänta på sig, och oppositionen menar att åtgärden inte behövs eftersom landskapet redan har delägda it-företaget Åda Ab.
Samtidigt som den debatten pågått har revisionsfirman KPMG granskat Ådas verksamhet. I huvudsak ges it-bolaget ett gott betyg, men KPMG konstaterar att verksamheten skulle kunna fungera ännu bättre om både ägare och kunder var tydligare. Ägarna om vad som förväntas av Åda och kunderna om vad de faktiskt vill att Åda ska verkställa.
– Det är en bra konklusion på en mening. Det man kan konstatera är att Åda har gått från att vara en väldigt kaotisk organisation när den bildades till att ha lyft sig till något som fungerar bra enligt rapporten. Det är bra jobbat, säger Fredrik Karlström.
Det har av vissa uppfattats som att ditt förslag om en it-grupp inom LR beror på att LR inte anser Åda fungerar, är det så?
– Det har inte alls med saken att göra. Som rapporten säger är det lite fel på kunderna och lite fel på ägarna, medan verksamheten har koll på vad man sysslar med. Det jag känt sedan jag tillträdde är att varken vi som ägare eller kunder, LR är ju både och, inte vet vad vi ska köpa eller efterfråga.
Samordna beställningar
Fredrik Karlström menar att den nya enheten kommer att samordna de interna beställningarna hos LR och se till att olika behov kan synkas samman med de olika system som LR har.
– Det jag säger är att vi måste börja med att städa framför egen dörr. Jag har inte kritiserat Åda, det vore fel av mig att göra eftersom jag måste börja i det egna huset. Vi måste bygga upp it-kompetens.
Under Ådas första tid var tanken att all it-hantering för det offentliga Åland skulle skötas av Åda. Sedan dess har bland andra ÅHS återinfört en egen it-avdelning.
Fredrik Karlström tror att it-inriktningen måste riktas på ett lite annorlunda sätt.
– Jag tror att var och en ska sköta sitt, men att det också finns en del som man kan ha tillsammans. LR behöver ha sina rutiner, processer och system i ordning. Men sedan kan det vara något helt annat som kommunerna, ÅHS eller skolorna behöver. Man måste ha sin egen sektor och veta vad man vill. Sedan är Åda den organisation som vet vad vi kan göra tillsammans.
Koll på butiken
LR har, tillsammans med övriga ägare, tillsatt en arbetsgrupp som ska se över Ådas uppdrag och riktning. Fredrik Karlström ser positivt också på det.
– Jag tycker att rapporten är en bra utgångspunkt för arbetsgruppen som ska titta på rollerna. Åda har lyft sig självt ordentligt och har koll på sin butik. Men kunderna och ägarna har ett jobb kvar att göra, säger Fredrik Karlström.
Jonas Bladh