Lagar som förbjuder europeiska internetspelsbolag att verka i andra delar av EU strider inte mot friheten att tillhandahålla tjänster. Det står klart efter en dom av EG-domstolen i förra veckan.
-Det var väntat, säger Pafs vd Anders Ingves.
SPEL När EG-domstolen nu lagt korten på bordet visar det sig att medlemsstaterna har stora möjligheter att förbjuda utländska spelbolag att "erbjuda hasardspel" via internet.
EG-domstolens avgörande är från den 8 september. En domstol i Portugal hade bett EG-domstolen att tolka EU:s regler om frihet att tillhandahålla tjänster i förhållande till det portugisiska upplägget. I Portugal har endast en allmännyttig organisation (Departemento de Jogos da Santa Casa da Misericórdia de Lisboa) tillstånd att anordna lotterier, lottospel och sportvadhållning. Organisationen har också ensamrätt på internetspel
Frågan om den portugisiska lagstiftningens förenlighet med EG-rätten uppstod när ett spelbolag med säte i Gibraltar (Bwin International Ltd) och den juridiska person som organiserar Portugals högsta nationella fotbollsserie (Liga Portuguesa de Futebol Profissional) båda ålades att betala böter för att ha främjat, organiserat och marknadsfört sådana spel som den portugisiska allmännyttiga organisationen givits ensamrätt till.
Spelbolaget och fotbollsligan hade ingått ett sponsoravtal. Det innebar bland annat att spelbolagets logotyper fanns på spelarnas sportutrustning och på fotbollsarenor. Spelbolaget marknadsfördes på så sätt i Portugal.
Värdeskalan avgör
Inskränkningar i friheten att tillhandahålla tjänster kan vara tillåtna om de är motiverade av tvingande skäl eller av allmänintressen, konstaterar EG-domstolen.
I Portugal anges huvudsyftet med monopolet vara att bekämpa brottslighet och bedrägerier. Det är ett godkänt ändamål för inskränkningar, anser EG-domstolen.
EG-domstolen säger att när det gäller hasardspel är medlemsstaterna fria att själva fastställa målsättningarna för sin politik och den eftersträvade skyddsnivån - i enlighet med sina egna värdeskalor. Hasardspel tillhör de områden där det föreligger avsevärda moraliska, religiösa och kulturella skiljaktigheter mellan medlemsstaterna, konstaterar domstolen.
Räknar med avreglering
När Ålands penningautomats (Paf) vd Anders Ingves ombeds att kommentera domen talar han helst om Italiens licenssystem.
-I Italien har man varit ärlig och tydlig med att spelen utgör ett intäktsområde för staten, vilket egentligen är agendan för samtliga länder, säger han.
Utgången i målet var väntad, enligt Anders Ingves.
-Det följer ungefär det scenario Paf har haft. Men vi anser att det är bättre med licenssystem och skatteintag till staten enligt den modell som finns i Italien. Det leder till transparens och till stark statlig kontroll.
Många länder inom EU är på väg åt samma håll som Italien, bedömer Ingves.
-Det väntade scenariot är att länderna avreglerar var och en för sig. 19 av 27 EU-länder håller på med det.
Inga paralleller
Vad betyder domen i förhållande till Pafs roll på den finländska marknaden?
-Det finns ingen koppling. Domen kanske kan ge inspiration åt det ena eller andra hållet, men den har ingenting med Finland att göra. Den gäller företaget Bwin.
Kan man inte dra några paralleller?
-Nej, varför det? Paf fortsätter sin internationalisering. Vi går in på marknader där vi kan agera lagligt.
Hur är lagstiftningen i Spanien där Paf sponsrar Atlético Madrid?
-Där har man valt en linje som gjort att vi valt den marknaden.
Även med det italienska licenssystemet finns en statlig kontroll på bolagen, betonar Anders Ingves.
-I domen står också att inskränkningarna måste vara i proportion till nyttan. Det kan inte bara vara tomma ord om brottsbekämpning utan ändamålet måste ses i förhållande till nyttan.
Har Paf ansökt om licens i Italien?
-Inte ännu. Men vi tittar på flera olika marknader.
Anna Jakobsson