Ålandstidningen bad lagtingsledamöterna och medlemmarna i landskapsregeringen att berätta vilka frågor de tror blir de viktigaste för nästa lagting att ta i tu med när det tillträder efter valet den 15 oktober.
Bland svaren fanns en mängd olika områden upptagna, allt från identitetspolitik (en röst), att slopa ersättarsystemet i lagtinget (en röst) och att jobba för utökade kommunikationer till Sverige och Finland (tre röster) till de ämnen som flest röstade på och då framför allt de ekonomiska och de gröna frågorna.
Klart flest, 22 personer, tog upp den offentliga ekonomins utmaningar i sina svar. Det är tydligt att oron bland de åländska parlamentarikerna över läget i landskapets ekonomi är stor.
– Landskapets ekonomi måste komma i bättre balans än för närvarande. Upplåning bör undvikas. För detta krävs tillräckligt många modiga politiker vilket inte är fallet nu, svarar talman Bert Häggblom (Ob).
– För privatpersoner, företag och offentlig sektor kommer ekonomin vara en stor fråga. Kommer vi kunna fortsätta driva vårt gemensamma Åland utan att börja låna pengar för att göra det? Jag hoppas det, svarar näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).
Gemensamt för de båda är att de inte tänker ställa upp i valet i höst. Det ska däremot Katrin Sjögren (Lib).
– Underskottet i den offentliga ekonomin och den sviktande bnp-utveckling måste hanteras. Med en tydlig reformagenda (offentlig förvaltning, kommunerna, skärgårdstrafiken, digital transformering), inflyttning, förbättringar i skattegränshanteringen och tydliga förutsättningar för havsbaserad vindkraft som några exempel, skriver Sjögren.
Skattegränsen ett problem
Tätt ihopkopplat med den offentliga ekonomin framhåller många ledamöter att näringslivets förutsättningar, främst gällande skattegränsen, kommer att bli en viktig fråga för lagtinget.
– För Ålands skull måste vi lägga in en växel till för förenkling av skattegränsen. I nästa finländska regerings regeringsprogram måste ingå en målsättning om att skattegränsen ska tillämpas så smidigt som möjligt för att undanröja hinder för företagens tillväxt, svarar Wille Valve (MSÅ).
– Pandoras ask, det vill säga skattegränsen, måste osynliggöras för att ålänningarna ska ha tillgång till samma marknader och utbud som andra européer, skriver Rainer Juslin (Lib).
– Skattegränsfrågan; att förenkla eller eventuellt förändra, men under tiden måste vi finna alternativ för att kompensera företag och privatpersoner, svarar Stephan Toivonen (ÅLD).
Omställning och vindkraft
Omställningen till ett hållbart Åland framhålls av fjorton ledamöter, och nio framhåller satsningen på havsbaserad vindkraft som extra viktig.
– Satsningar på grön tillväxt och omställning vilket gäller allt ifrån skärgårdstrafik, energi, transporter. Många infrastrukturella satsningar kommer att behövas inom vattenförsörjning och avloppssystem. Också Åland måste ta sitt klimatansvar och ansvar för den biologiska mångfalden och stoppa övergödningen av havet, svarar Camilla Gunell (S).
– Miljö- och klimatfrågorna måste stå i fokus. Medborgare, investerare och EU-regler kräver en vettig klimat- och miljöpolitik. Det kräver strategiskt och smart arbete av kommande regering och lagting, skriver Alfons Röblom (HI).
– I kapitlet om ekonomin kommer även vindkraften att ha en stor betydelse och få mycket uppmärksamhet. Hur Åland hanterar denna fråga avgör hur stor nytta Åland kan erhålla av densamma, svarar Christian Wikström (Ob).
Även Nina Fellman (S) framhåller vindkraften som en viktig fråga.
– Ska vi uppnå ett fossilfritt samhälle och ett renare Östersjön finns tuffa beslut att fatta. Havsbaserad vindkraft är en del av lösningen, men på rätt sätt.
Äldreomsorgen oroar
Bland de frågor som brukar betecknas som ”mjuka” finns flera områden som får röster, men äldreomsorgen tippar tio ledamöter att blir en av de större frågorna nästa mandatperiod.
– Vi måste börja samarbeta mera och jobba tillsammans på hela Åland, många säger kommunreform nej tack men jag ser att vi måste jobba tillsammans kring fler frågor om vi ska klara av välfärden framåt, svarar Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
Även Simon Holmström (HI) är inne på att mer samarbete behövs.
– Utmaningarna med äldreomsorgen behöver lösningar som håller flera år framöver. Det kräver en ny form av samarbetsförmåga, skriver han.
– Vård, omsorg och skola – hur får vi resurserna att räcka till en allt större grupp medborgare som behöver detta, svarar Jonas Eriksson (C).
Vill ha ny lag
Den havererade självstyrelselagsrevisionen lyfts fram av sju ledamöter.
– Att se till att inte det åländska självbestämmandet och samhällsekonomin havererar totalt. Utan en hållbar konstitutionell och ekonomisk grund att stå på blir det omöjligt att tackla övriga frågor, svarar Anders Eriksson (ÅF).
Harry Jansson (C) vill också han se en ny självstyrelselag bli färdig under mandatperioden som kommer.
– Helsingfors kan inte i längden sätta krokben för en nödvändig utveckling av Ålands ställning och den pågående utarmningen av lagtingets kompetens måste få ett slut.
Bland frågorna med enstaka röster finns bland annat skärgårdstrafiken, utbildning, dricksvattentillgången, och ökad inflyttning till Åland. Frågan om en tunnel till Föglö, som varit så het under den här perioden, tror bara två ledamöter återkommer under nästa mandatperiod.