Bildningsnämnden i Mariehamn beslutade 2018 om mobilförbud i stadens högstadieskolor. Till en början samlades elevernas mobiltelefoner in i början av skoldagen. 2021 slutade man av praktiska skäl och då laglig grund saknas samla in mobiltelefoner, men skolan är fortsättningsvis mobilfri.
Genomförandet av mobilfri skola har emellertid inte fungerat felfritt och sedan man slutade samla in telefonerna 2021 har eleverna använt dem i smyg, bland annat genom att gå in på toaletterna för att ostört kunna använda dem under rasterna.
På tisdag ska bildningsnämnden därför ta ställning till beslutet och elevråden, som under våren diskuterat frågan med bildningsnämnden och bildningschefen, vill nu att beslutet hävs.
Överdrivet och fel
I en skrivelse till bildningsnämnden skriver elevråden att man delar uppfattningen om att grundskolan ska ordnas utgående från barnets bästa enligt lagstiftningen. Däremot har man en annan syn på vad som är det bästa för barnet.
”Enligt oss är det för barnets bästa att få ha mobilerna eftersom vi umgås med varandra genom sociala medier. Det är överdrivet och fel att säga att vi inte pratar eller umgås med varandra. Beslutsfattarna utgår från ett vuxenperspektiv där ni inte förstår hur dagens ungdomar kommunicerar. Ni politiker behöver ha större tilltro till elevernas förmåga att prata och umgås, även när vi har telefonerna med”, skriver elevråden.
”Förbud är fel”
Andra argument som lyfts fram är att mobiltelefoner ger eleverna möjlighet att till exempel skärma av sig med musik vid egenarbete under lektionerna, att det är lättare att söka information om skolarbetet med egna enheter då skolans IT-utrustning inte alltid är välfungerande och att det är viktigt att snabbt kunna nå sin föräldrar.
”I dagens samhälle förväntas vi kunna nå varandra snabbt. Varför ska elever i högstadiet vara ett undantag?”.
Elevråden menar också att mobilförbudet ändå inte efterlevs i sin helhet, och att det kan leda till konflikter med lärare som egentligen inte orkar eller vill implementera det. Man anser inte heller att mobiltelefonanvändning skulle öka mobbningen.
”Förbud är fel, eleverna vill hellre ha stöd och diskussioner kring ett hälsosamt mobilanvändande”.
Ännu inget förslag
I beredning skriver bildningschef Mikael Rosbäck att mobilanvändning sammantaget kan sägas vara beroendeframkallande, något han anser att man inom skolans värld bör försöka motverka. Han skriver också att mobilerna kan vara ett störande moment under lektionstid, och att det är bra om eleverna umgås på rasterna i stället för att helt och hållet vara inne i den virtuella världen.
Samtidigt skriver han att den ökade digitaliseringen på sikt troligen kommer innebära att alla stadens äldre skolelever i staden har tillgång till en personlig dator eller platta både i skolan och i hemmet.
”Då kanske denna diskussion kring mobilernas vara eller icke vara i skolan kommer att falla i skymundan, men problemet med social samvaro kontra sociala medier kvarstår”.
Bildningschefen har inför mötet inte lämnat något förslag, utan skriver att ”beslutsförslaget delges på mötet”.