I dag jobbar Emil Husell, som är född i Ekenäs, på den världstopprankade restaurangen Alchemist i Köpenhamn. Han gick högstadiet i Hangö och efter högstadiet flyttade han till Åland för att studera till kock vid hotell- och restaurangskolan. Från hans pappas sida har han mycket släkt på Åland och det var en orsak till valet av gymnasiestudier på Åland.
– Kockutbildningen på Åland var på den tiden högt ansedd, medan södra Finland inte hade så bra kockutbildningar, säger Emil Husell.
Under gymnasietiden jobbade han flera somrar i Hangö på restaurang. När han var framme vid sista året på hotell- och restaurangskolan var det dags för praktik och han valde att göra praktik på restaurang Radio i Köpenhamn, som vid tillfället hade en michelinstjärna. Det var efter praktiken som intresset för Köpenhamn väcktes och han bestämde sig för att en dag flytta dit.
– Restaurangvärlden i Köpenhamn har gått väldigt mycket framåt. Det är lite som lilla Paris.
Han säger också att Köpenhamn är familjärt fast det är en större stad och sedan är språket likt svenskan. Han är också van med trakterna, eftersom han besökt Malmö flera gånger när hans farmor bodde där.
Sju timmar och tre olika matsalar
Hans intresse för att bli kock väcktes redan som barn när han hjälpte till hemma i köket.
– Jag fattade tidigt tycke för att laga mat och sedan dess har det inte förändrats.
Efter gymnasiestudierna började han jobba på Stallhagen och bytte sedan till Indigo och senare till Kvarter 5. I september 2021 började han jobba på Alchemist i Köpenhamn, som i dag har två michelinstjärnor.
– Jag har följt Alchemist ända sedan de öppnade.
Restaurangen ligger på Refshalveøen i ett industriområde. Den har tre våningar med olika matsalar som alla har olika atmosfärer. Besökarna börjar på bottenvåning och under kvällen byter man våning. Den blev nyligen rankad som den femte bästa restaurangen i världen och deras vinlista blev nyligen rankad etta i världen.
Restaurangen har ett koncept som heter ”holistic dinig”, där gastronomi kombineras med konst och teater. Ett besök pågår i sju timmar och väntetiden för ett bord just nu är sex till åtta månader. Restaurangen har även fokuserat på hållbarhet och välgörenhet.
– En rätt som kallas ”burned out chicken” ska belysa ohållbarheten av massproducerad kyckling. Det som serveras är en rätt där man ska ta ut en kycklingfot från en bur, som motsvarar storleken av de burar som massproducerade kycklingar lever i.
Han berättar att när han började studera till kock förväntade han sig inte att han en dag skulle jobba på denna typ av restaurang.
– Det är kul att jobba med ett koncept som förändrar restaurangvärlden positivt. Vi lagar mat på sådant som annars skulle kastas, till exempel hjärna och lungor, och vi gör det på sätt som rankas högt i världen. Jag har också fått lära mig om kemi i matlagning.
Träffade sin förebild
En vanliga arbetsvecka för Emil Husell består av fyra dagar med tolvtimmarspass och tre dagar ledigt. Han förbereder mat för uppemot 52 gäster en vanlig arbetsdag. De har 30-35 maträtter på menyn i dag.
– Den första veckan var nervös innan jag lärde sig hur allting fungerade.
Han berättar att den coolaste upplevelsen hittills på Alchemist var när han fick träffa sin förebild inom matlagning.
– Jag träffade Albert Adria som tidigare hade restaurangen El Bulli i Barcelona som i dag är ett museum.
När han är ledig lagar han oftast något lättare som till exempel pasta eller grytor.
– Jag är lite trött på att laga mat när jag är ledig, men ibland blir det något annat om jag har extra motivation.
Han gillar mest att arbeta med fisk och framför allt plattfisk som till exempel hälleflundra.
– Det är också roligt att jobba med andra fiskar som abborre och torsk.
Restaurang som återspeglar livet
I september har Emil Husell jobbar två år på Alchemist och planerar att stanna kvar där några år till. I framtiden skulle han vilja öppna en egen restaurang.
– Det är längre fram i tiden men någon dag skulle jag vilja öppna en restaurang i Finland.
Han säger att om han öppnar restaurang ska konceptet återspegla hans eget liv och bestå av nynordisk närproducerad mat.
När Emil är på Åland vill han träffa familj, vänner och åka båt. Han säger också att det är skönt att vara i skärgården när man bor i en större stad som Köpenhamn.