Omkring hundra personer deltog vid OX2 Ålands evenemang EnergiArena på tisdagen, där energijätten presenterade sina pågående projekt. Men det handlade inte bara om planerna på havsbaserad vindkraft på Åland, OX2 berättade också om konkreta planer på att komplettera med solparker.
– Åland har begränsningar i stamnätet, vi tittar på parker i storleken 15-40 megawatt. Det kan jämföras med Långnabba vindkraftpark som ligger på 40 megawatt, säger Anders Wiklund, landschef på Åland för svenska OX2.
Som Ålandstidningen tidigare har berättat har OX2 lämnat in en intresseanmälan om att få bygga en storskalig solkraftspark i Grelsby i Finström. Samt att man har projekt på gång bland annat i Jomala. Anders Wiklund säger att företaget är involverat i fyra projekt som rör solparker.
– Vi berättar ännu inte exakt var parkerna är, vi är måna om att alla får informationen rätt väg.
Energipark
Men ett av projekten har han förhoppningar om att snart kunna berätta mer om. Han kallar det för ”energipark”, då det består av både en storskalig solpark i storleken 15 megawatt, en vätgasstation samt batterilagring.
– Vi väntar på att arrendeavtal ska skrivas under. Det är jätteintressant. Vi vill att det ska bli ett föregångsexempel för hur man kan göra energisymbioser, något som sätter Åland på kartan som den gröna ön i Östersjön. Det är vår ambition.
Solparker är den billigaste energikällan i dag. Parkerna byggs snabbt, på cirka två till sex månader. Andra fördelar som lyfts fram är att solparker kräver lite underhåll, är tysta och kan producera ren el i upp till 40 år. CO2-skulden är återbetald på tre år.
– Det är billig grön energi som produceras lokalt och man kan göra massor av i samhället, säger Anders Wiklund.
2030
OX2:s projektledare Ian Bergström berättar var i processen man är med de två havsbaserade vindkraftsprojekten Noatun Nord och Syd.
– Vi är tidigt i projektet och har skisser på hur man kan göra. Det enskilt viktigaste som pågår nu är miljökonsekvensbedömningen (MKB). Vi har startat den med fältstudier och tekniska förstudier.
OX2 räknar med att MKB-processen ska pågå hela 2023 och en bit in på 2024. Första halvan av 2024 ska den vara klar.
– Då vore det trevligt att veta att vi direkt kan gå vidare och fortsätta projektering, säger Ian Bergström och fortsätter:
– På längre sikt, om allt går som planerat, ser vi möjligheten att framåt 2030 ha en produktion av grön el och vätgas i gång. Om vi jobbar envetet och systematiskt framåt ska det fungera.
Han tror att utbyggnaden sker i etapper.
MKB:n viktig
Innan de havsbaserade vindkraftsprojekten i åländska vatten kan förverkligas återstår dock mycket arbete.
– I båda projekten undersöks möjligheten att producera vätgas. Det koppar ihop till ett helt energisystem för Åland och Norden, säger Ian Bergström.
– Vi behöver också titta på nätanslutningar. De är minst lika komplicerade som vildmarksområdena i det tidiga utredningsskedet, vi jobbar med att komma i gång med förstudier så att vi har ett helt energisystem klart 2024.
Lotta Nummelin, som arbetar med MKB:n på OX2, säger att det man får reda på nu ligger till underlag för besluten som ska tas inför produktionen.
– Det vi utreder just nu är fältprovtagningar, både när det gäller djuren i sedimentet, vegetationen, fisk, marina däggdjur, fåglar. Bottens topografi behöver utredas. Det är en hel skrivbordsgöra, olika modelleringar för hur strömmar påverkas, sjötrafiken, det kommersiella fisket, hur sedimentets material rör sig, djur ovan och under ytan, skuggeffekter och marin arkeologi, säger hon.
Den senaste veckan har man inlett vattenundersökningar. Redan i somras gjordes fågelinventeringar.
– Man har tittat på vad det är för fågelarter som använder områdena för att söka föda. Till hösten blir det viktigt att se hur fåglarna flyttar sig, säger Lotta Nummelin.