Journalisten Henrik Evertsson och hans medarbetare Linus Andersson åtalades för brott mot gravfriden efter att de 2019 hade sänkt ner en dykarrobot och filmat Estonias skrov i arbetet med en dokumentär om förlisningen av fartyget. Området är gravfridsförklarat.
I Göteborgs tingsrätt friades männen eftersom fartyget ligger på svenskt territorium, och fartyget dykningen gjordes ifrån var tyskflaggat.
”Då gärningen bedrevs från ett tyskflaggat fartyg föreligger inte någon sådan dubbel straffbarhet som krävs,” stod det i domen, och vidare:
”Den överenskommelse som Estland, Finland och Sverige träffade och till vilken vissa andra stater har tillträtt binder enbart de stater som har anslutit sig till den. Tyskland är inte en av dessa stater”.
Domen överklagades till hovrätten, som beslutade att rättegången i tingsrätten skulle tas om. Hovrätten ansåg att tingsrätten resonerat fel.
Döms till dagsböter
Och nu fälls alltså männen i tingsrätten. Enligt ett pressmeddelande, som bland andra Dagens media skriver om, anser rätten att det inte finns något hinder för att tillämpa den svenska lagstiftningen.
”Det finns ett starkt allmänintresse för att upprätthålla gravfriden kring ms Estonia, som är gravplats för ett stort antal personer. Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet”, säger lagman Göran Lundahl i pressmeddelandet.
Henrik Evertsson och Linus Andersson döms till 40 dagsböter.
I tv-dokumentären visades ett tidigare stort, okänt hål i fartygets skrov. För dokumentären fick upphovsmakarna år 2020 Stora journalistpriset i kategorin ”årets avslöjande”, och Statens haverikommission i Sverige inledde nya undersökningar av vraket. I sommar har man gjort en fotodokumentation, som ska ligga till grund för en tredimensionell bild av vraket. Men dålig sikt försvårar arbetet. Eventuellt behöver nya undersökningar göras, skriver Hufvudstadsbladet. Även överlevande ska intervjuas.
Men hittills har utredningen inte gett något nytt.
”Vi har inte hittat nånting som ändrar den gamla rapportens tekniska slutsatser om hur haveriet gick till”, säger ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand till HBL.
Estonia sjönk i september 1994. Enligt den internationella utredning som gjordes då orsakades haveriet av att lås och fästen på färjans bogvisir var för klena.
852 personer miste livet i katastrofen.