”Samarbetsgruppen har föreslagit för landskapsregeringen...”. Det är en mening vi lärt känna väl under pandemin. Redan våren och sommaren 2020 bildades det som sedan blev landskapsregeringens (LR) viktigaste expertgrupp för att bekämpa covid-19 i landskapet.
– Samarbetsgruppen har fungerat mycket väl, och deras råd väger tungt för regeringen, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).
Vid landskapsregeringens många presskonferenser om covidläget på Åland har främst två personer från den medicinska sidan synts på skärmarna och också blivit ansiktena utåt för samarbetsgruppen. Men expertgruppen med det aningen anonyma namnet består av betydligt fler än landskapsläkare Knut Lönnroth och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.
Bakom dem finns kunskap om de flesta delar i samhället som påverkas av de restriktioner och rekommendationer som pandemin medför.
– Från landskapsregeringens sida har det varit jag och vårdbyråchef Ylva Lindström som deltagit. Även Joel Bremius, jurist, har deltagit, men han har just lämnat den tjänsten, säger Knut Lönnroth.
Landskapsläkaren berättar att samarbetsgruppen också plockar in tjänstemän från Socialvårdsbyrån, Utbildnings- och kulturavdelningen och Näringsavdelningen när det behövs.
– Vid enstaka tillfällen har vi också haft med ministrar och lantrådet om vi känt att vi behövt information om det politiska läget.
Fler från ÅHS
Från ÅHS är det sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen som tillsammans med chefläkaren, biträdande chefläkaren, samt smittskyddsläkaren Tora Woivalin och infektionsläkaren Marika Nordberg.
– Dessutom finns alltid vårdchefen och en representant från överskötarna med för att informera om personalläget, säger Jeanette Pajunen.
Därtill har också THL en observatörsplats i gruppen, och vid dess senaste möte var THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen med.
Både Pajunen och Lönnroth beskriver samarbetsgruppen som en expertgrupp med bred kompetens, men också många viljor.
– Jag tycker det är viktigt att man förstår att det är en grupp som ska prata helt öppet med varandra och ha högt i tak. Vi ska jämföra erfarenheter och göra bedömningar av läget och verkligen kunna prata igenom situationen, säger Knut Lönnroth.
– Vi testar åsikter på varandra, men ibland kan det till och med vara en hetsig diskussion. Sedan brukar vi på något sätt enas så att alla känner att det är okej, säger Jeanette Pajunen.
Bereder ärenden
Samarbetsgruppens uppgift är att bereda ärenden för landskapsregeringen och ge råd om hur landskapets smittskydd bäst kan fungera.
– I uppdraget ingår att analysera pandemiåtgärder för att stoppa smittspridningen och minska hälsokonsekvenserna av pandemin. Men vi ser inte bara till direkteffekterna av viruset utan också hälsokonsekvenserna. Därför måste vi diskutera om vad det betyder att stänga skolor eller fritidsverksamhet, eller införa rekommendationer i näringslivet. Det har varit en del av vår diskussion hela tiden, säger Knut Lönnroth.
Endast på ett område kan samarbetsgruppen fatta ett direkt beslut.
– Mandatet för gruppen är inte att fatta beslut, annat än ett: att bestämma vilken epidemifas vi är i. Det bestämmer gruppen.
Fick hård kritik
Efter den stora smittspridningen i samband med juldagsfirandet fick landskapsregeringen hård kritik för att man inte stängt krogarna. Men LR följde vad samarbetsgruppen rekommenderade, att i stället för göra regelverket strängare, konstatera att Åland vad i utgångsfasen på grund av liten smittspridning före jul.
En av de som hårdast kritiserade beslutet var läkaren Mogens Lindén. Jeanette Pajunen menar att det är viktigt att skilja på vad enskilda ÅHS-anställda anser, och vad ledningen för ÅHS eller samarbetsgruppen säger.
– Mogens och någon till uppfattade att man borde beslutat att Åland var i spridningsfasen. Men det uppfattade inte vi i samarbetsgruppen när vi mätte in parametrarna, och vi var också eniga i gruppen, säger Pajunen.
– Enskilda individer har alltid rätt att uttala sig, men att uttala sig för ÅHS räkning är det egentligen bara jag, chefläkaren och styrelsen som har rätt att göra.
Ändrade skolbeslut
När samarbetsgruppen inför återstarten av skolorna på ett par dagar ändrade sin rekommendation kring högstadiet, från att eleverna skulle gå i skolan till att de skulle få distansundervisning, undrade många om det var ett politiskt önskemål. Men Knut Lönnroth menar att politikerna inte styrt samarbetsgruppens arbete.
– Nej, det kan jag säga helt klart. Men däremot ställer ju politikerna frågor, som med skolorna senast. Vi gjorde bedömningen att det skulle få för stora hälsokonsekvenser att stänga skolorna och gick på den nationella linjen.
– Sedan gick det ett par dagar, politikerna ställde frågan om vi hade funderat klart eftersom utvecklingen gick åt fel håll Det såg vi ju själva också och beslöt att ändra oss.
Viktiga erfarenheter
Samarbetsgruppen har blivit både ett allmänt begrepp i pandemins Åland och en viktig del i det offentliga Ålands underlag för att fatta välgrundade beslut. Gruppen är ett tecken på att det offentliga Åland står bättre rustat för den här typen av samhällsfarliga hot nu än för två år sedan.
– Absolut, säger Jeanette Pajunen.
– För oss som varit med har det varit en erfarenhet som heter duga. Nu finns det inget kaos mer, som det gjorde i början. Nu vet vi ju så mycket mer och har strukturer på plats, fortsätter hon och berättar bland annat att ÅHS tar beslut betydligt snabbare nu än tidigare. Organisationen har plattats till.
– Vi var alldeles för långsamma och byråkratiska när pandemin slog till. Men vi byggde upp en struktur för att kunna fatta beslut på stående fot.
En del av den strukturen är samarbetsgruppen som förenar kunskap och erfarenhet från både förvaltning och vårdapparaten. Frågan är dock hur länge till den behövs i en pandemi som många spår kommer fasa ut under året.
– Jag tyckte det var en bra fråga som kom på den senaste presskonferensen: vad händer om det kommer mutationer som är farligare? Vad är det som säger att det inte sker, det vet ju ingen. Nu har det i alla fall funnits en grupp, och även om vi inte behöver träffas lika ofta så finns det strukturer som vi snabbt kan sammankalla om det behövs, säger Jeanette Pajunen.
De sitter i samarbetsgruppen
Från ÅHS:
Sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen
Chefläkare Janek Frantzén
Biträdande chefläkare Jun Nagamori
Smittskyddsläkare Tora Woivalin
Infektionsläkare Marika Nordberg
Vårdchefen Åsa Friman
Överskötare
Från LR:
Landskapsläkare Knut Lönnroth
Byråchef Ylva Lindström
Dessutom personer från socialvårdsbyrån, Utbildnings- och kulturavdelningen samt Näringsavdelningen när situationen så kräver.
Lantråd och ministrar när situationen så kräver.
Externa:
Representant från THL.
Samarbetsgruppen har möjlighet att kalla in andra externa parter om det anses nödvändigt.