”Det är bra med ett långt avtal, men det är klart att det är mycket pengar.”
Finansminister Roger Höglund (C) redogör i fredagens Ålandstidningen för vilka fördelar han ser med det kollektivavtal som förra veckan godkändes av landskapsregeringen (LR) och lagtingets finans- och näringsutskott. Det treåriga avtalet ger majoriteten av landskapets anställda i snitt 9,2 procents lönepåslag under åren 2022-2025.
Styrelsen för Fackorganisationen för offentligt anställda på Åland (FOA-Å) godkände avtalet i början av förra veckan. Det säger verksamhetsledare Evelyn Joelsson-Påvals. Hon konstaterar att förhandlingarna, som inleddes i början av hösten, tagit sin tid.
– Det handlar om att vända på alla stenar och ge och ta. Det är ganska många parter som representerar alla olika branscher och som kollektivavtalen är uppbyggda ska ju alla komma överens.
Vad tycker du att ni själva gett och tagit?
– Det vi är nöjda med att vi kommit så nära varandra i diskussionen om löneutvecklingsprogrammet, som ju ändå handlar om att alla landskapsanställda ska ha samma typ av lönesystem.
Utjämning
Det sista årets extra pott på 2,6 procent, som ska fördelas endast inom vissa grupper, kan troligen användas för att utjämna systemen med ålders- och erfarenhetstillägg i ÅHS och den övriga förvaltningen.
– Det är ganska olika system vid allmänna förvaltningen och vid ÅHS och vi har pratat om det här länge. Vi hoppas att det här är den avtalsperiod där systemen faktiskt närmar sig varandra. Vi har också potter från tidigare som sparats ändamålet, säger Evelyn Joelsson-Påvals.
Finns det något som FOA-Å inte nådde ända fram med?
– Det är väl det klassiska: Man vill alltid ha mer löneförhöjning än det man fick. Men vi landade på den här nivån för att vi hoppas att löneutvecklingssystemet i sig går att bygga vidare på.
Hög inflation
Akava-Ålands styrelse godkände resultatet i torsdags, berättar förhandlingschef Maria Hagman.
– I det stora hela är det ett relativt bra resultat, problemet är att även om höjningarna ser väldigt höga ut är det inte riktigt hela sanningen.
Avtalet är som sagt treårigt. För 2022 är den retroaktiva ökningen 2,25 procent, för 2023 är den 2,15 procent och året därpå 1,9 procent. Det sista året finns som tidigare nämnts även en pott om 2,6 procent – just de pengarna hör inte till den allmänna justeringen, påpekar Maria Hagman.
– Tre år är en ganska lång tid, vi har haft en hög inflation och vet inte hur den ser ut framåt. Trots att de här löneförhöjningarna är ganska stora mot vad de brukar vara är slutkontentan att reallönerna ändå är lägre eftersom köpkraften har minskat.
Saknar viss regel
Bland det Akava-Åland saknar i avtalet finns den så kallade stupstocksregeln, en tvingande bestämmelse som träder i kraft om inte parterna kommer överens om en viss fråga.
– Stupstocksregeln har vi våra åländska kommunalavtal, men arbetsgivaren här – LR – var inte beredd att ta den risken. Från Akavas sida skulle vi hemskt gärna ha velat ha med den.
Ålandstidningen har även sökt representanter för fackförbunden Tjänstemannaorganisationerna på Åland (TCÅ) samt Ålands Tekniska Funktionärsorganisationers Centralförbund (ÅTFC). LR:s avtalschef Tiina Robertsson skriver i ett mejl till tidningen att hennes uppfattning är att TCÅ:s styrelse har godkänt avtalet.
Fakta:
Ålders- och erfarenhetstilläggen för landskaps- respektive ÅHS-anställda ser i dag olika ut.
LR:s ålderstillägg:
1. 3 år 5,0 %
2. 5 år 5,0 %
3. 8 år 5,0 %
4. 11 år 4,5 %
5. 15 år 3,5 %
6. 18 år 2,0 %
ÅHS erfarenhetstillägg:
• En tjänsteman beviljas erfarenhetstillägg efter sex och tio års anställning.
• Varje tillägg är fem procent av grundlönen. Vissa tjänstemän som hör till läkargrupperna har inte rätt till erfarenhetstillägg.