Det gamla tjänstekollektivavtalet vid Ålands landskapsregering slutade gälla i februari och sedan dess har parterna förhandlat om ett nytt avtal. Nu kallar styrelsen för Tehy Åland till ett ”extraordinärt medlemsmöte” den 26 oktober. Enligt kallelsen vill man diskutera det nya avtalet för vårdpersonalen i riket och förhandlingsläget med landskapsregeringen tillsammans med sina medlemmar. Dessutom ska beslut fattas om att ge styrelsen fullmakt att vidta åtgärder med anledning av situationen.
Tehy Ålands verksamhetsledare Erkki Santamala säger när Ålandstidningen ringer honom på måndagen att han kan säga väldigt lite om saken. Sådant som är under förhandling och inte är en färdig avtalslösning omfattas av tystnadsplikt.
– På mötet ska vi informera våra medlemmar om läget och därefter övriga avtalsparter. Det är den ordningen som gäller.
Men ni kallar till mötet på grund av de pågående förhandlingarna med landskapsregeringen?
– Ja, vi kallar inte till det här mötet för skojs skull. Vi har ett problem och försöker hitta lösningar.
Få stridsåtgärder
Styrelsen vill vid medlemsmötet få fullmakt att vidta åtgärder med anledning av situationen. Handlar det om strejkåtgärder?
– Jag har inte nämnt ordet strejk. Vi pratar bara om strejk när det finns ett sådant beslut fattat, och det finns det inte. Men på ett allmänt plan, om man tittar i lagen om tjänstekollektivavtal som gäller här på Åland, så finns det inte särskilt många tillåtna stridsåtgärder för tjänstemän som jobbar för landskapsregeringen.
– Men jag pratar på ett allmänt plan. Jag förstår att det kan uppstå spekulationer men just nu är läget sådant att vi inte ens hunnit informera våra medlemmar om vad saken gäller.
Efter långa strider och flera uppmärksammade arbetskonflikter nådde närvårdarnas fackförbund Super och sjukskötarnas fackförbund Tehy i Finland för några veckor sedan en lösning med kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT. Kompromissen landade på en lösning som ger omkring 11 procent i löneförhöjningar under de närmaste åren.