I samband med att pandemins restriktioner slopades 2022 och samhället öppnades upp på nytt började arbetsmarknaden sakta återhämta sig och långtidsarbetslösheten sjönk.
Enligt statistik från Åsub låg långtidsarbetslösheten på två procent i maj i år och på 1,9 procent i maj ifjol. I maj 2019, det vill säga före pandemin, låg långtidsarbetslösheten på 1,2 procent.
– Det är svårt att säga exakt vad den nya ökningen beror på, det varierar mellan enskilda fall, säger Tomas Lundberg.
Han framhåller att Ams har olika verktyg för att hjälpa arbetssökanden att hitta tillbaka in på arbetsmarknaden, men att det förutsätter att de först kontaktar Ams.
Enligt Tomas Lundberg är Ams målsättning att få ner långtidsarbetslösheten till en lägre nivå än vad den var i januari-maj ifjol.
Psykisk ohälsa ett problem
Näringsminister Jesper Josefsson (C) menar, i likhet med Tomas Lundberg, att det är svårt att säga exakt vilka faktorer som ligger bakom ökningen av långtidsarbetslösheten.
– Dels är vi inne i en lågkonjunktur, dels lever vi ännu i efterdyningarna av pandemin. Vi har haft en hög inflation och höga räntor den senaste tiden och även om det ser ut att bli bättre så småningom är det här något som måste följas upp och lösas, säger han.
Vidare framhåller Jesper Josefsson att Ams pekat på den psykiska ohälsan bland unga som en bidragande faktor till arbetslösheten bland ungdomar.
– Det finns olika sysselsättningsfrämjande åtgärder att vidta beroende på målgrupp för att lösa problemet. Jag tror ändå att man behöver titta lite mera på samarbetet mellan olika myndigheter för att nå lösningar, till exempel vad beträffar problemet med psykisk ohälsa. Här kunde förslagsvis samarbetet med ÅHS och KST utvecklas för att främja sysselsättningsgraden.
Omställningar på arbetsmarknaden
Jesper Josefsson poängterar även att det råder strukturella omställningar inom många branscher, vilket bidrar till matchningsproblem på arbetsmarknaden.
– Digitaliseringen och den gröna omställningen ställer nya kompetenskrav på arbetskraften. Landskapsregeringen vill värna utbildningen i syfte att höja kompetensen och förbereda ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.
”Framtiden ser ljus ut”
Trots att prognoserna för Finlands ekonomi ser mindre bra ut ser Jesper Josefsson positivt på den åländska ekonomin och arbetsmarknaden.
– Framtiden ser ljus ut för Åland. Här grundas nya företag som är i behov av arbetskraft.