Styrelsen för De gamlas hem gjorde fel som hävde föreståndaren Berit Lindqvists arbetsavtal. Det anser Tehys organisationssekreterare Jörgen Erlund. Han bistår med rättsliga argument till hennes rättelseyrkande.
Tidigare artiklar
Personalflykt hotar på De gamlas hem (14.5.2008; Nyheter)
ÅLDRINGSVÅRD Problemen på äldreboendet De gamlas hem fortsätter. Ålandstidningen skrev i förra veckan om att den provanställda föreståndaren Berit Lindqvist fått sin anställning hävd med omedelbar verkan av styrelsen för hemmet.
Den åtgärden får styrelsen nu anledning att ompröva. Ett rättelseyrkande håller på att tas fram av Berit Lindqvist, med hjälp av fackföreningen Tehys organisationssekreterare Jörgen Erlund.
-Styrelsen får en ny chans att komma fram till att man gjort fel, vilket jag anser, säger han.
Vilka felaktigheter det handlar om vill han däremot inte berätta.
-De juridiska grunderna vill jag inte uttala mig om. Men jag anser att man gjort fel.
Möte nästa vecka
Styrelsen för De gamlas hem ska mötas på onsdag i nästa vecka, uppger hemmets förvaltningschef Solveig Jansson. Till det mötet hoppas hon ha ett förslag klart på en person som kan hoppa in som tillfällig föreståndare till dess att en ny ordinarie föreståndare har rekryterats.
-Jag har en person på gång, säger hon.
Kan man anställa en ny föreståndare innan rättelseyrkandet prövats?
-Styrelsens viktigaste ärende just nu är att få en föreståndare, säger Solveig Jansson.
Hon säger att personalsituationen är prekär både vad gäller sjukskötarna och inom förvaltningen.
-Jag är ensam om hela förvaltningen och har det totala ansvaret för verksamheten. Jag är också inblandad i att försöka få tag på vikarier. Det kan inte vara värre än det är.
Som Ålandstidningen skrev i förra veckan riskerar De gamlas hem att på kort tid förlora sex av de sju sjukskötarna. Några av dem slutar på grund av sitt missnöje över att Berit Lindqvist inte får arbeta kvar.
Märks det på vården?
-Nej, inte ännu den här månaden, säger Solveig Jansson.
-Närvårdarna är stabila. Det är sjukskötargruppen som det är problem med.
Så de boende har det bra?
-Ja, det tycker jag. Att de får normal vård är det viktiga.
Svårt att rekrytera
Tillsvidare arbetar biträdande avdelningsskötaren Tua Storfors som vikarierande föreståndare. Hon jobbar dock sin sista dag på fredag. Det är svårt att beskriva situationen på arbetsplatsen, säger hon.
-Men sjukskötarna kommer att sluta, så det blir bara en ordinarie anställd kvar som arbetar 30 timmarsveckor.
En sommarvikarie har visserligen redan börjat, men denna person blir ensam när den ordinarie sjukskötaren går på semester.
-Vi har också lite inhoppare som hjälper oss. Men de vill inte heller gärna komma nu, säger Tua Storfors.
Hon nämner att det den här tiden på året är extra svårt att rekrytera personal.
-Vår plan för sommaren har rasat. Om det inte finns några sjukskötare går det inte att ha verksamhet här. Vården blir lidande. Men jag kan inte lösa det här. Jag gör så gott jag kan tills jag slutar. Det är styrelsen och fullmäktige som måste ta tag i det.
Ålandstidningen