– Vi tycker att det inte är en lämplig väg att gå, säger Ålands fågelskyddsförenings vice ordförande Tommy Petterson om skyddsjaktsbeslutet.
Även förra året beviljades skyddsjakt på fem örnar vid Lågskär, men på grund av misstänkt fågelinfluensa avbröts jakten efter att tre örnar skjutits. Fågelskyddsföreningen lämnade då in en skrivelse mot skyddsjaktsbeslutet, och argumenten är fortfarande liknande som då: havsörnen är en fridlyst art som skyddas enligt EU:s fågeldirektiv och jakten strider mot reglerna för Natura 2000-området. Tommy Petterson påpekar också att även om man skjuter bort några örnar kommer det dit nya i stället.
Tommy Petterson säger att man observerat ett häckande havsörnspar på Lågskär, som redan jagar bort främmande örnar effektivt.
– Problemet är unga örnar som flackar omkring de första åren.
Han konstaterar också att örnarna på Lågskär är en komplicerad fråga.
– Det är ju ett problem att de går hårt åt ejderungarna, men det är deras beteende, de är rovfåglar.
Föreningen ser en risk för att skyddsjakten ska utökas till fler örnar och områden.
– Ger man lov på ett ställe kan det bli svårt att neka en annan.
Villkor för skyddsjakten
• Jakten får bedrivas från 14 maj till 9 juni.
• Högst sex örnar får fällas och jakten ska riktas in på subadulta individer.
• Jakt får endast inledas om tätheten av havsörn är över fem flygga individer i området. Örnarna ska ha börjat jaga ådungar.
• Om villkoren inte har uppfyllts den 31 maj ska jakt inte inledas.
Tommy Pettersson hoppas att man löser situationen på Lågskär på annat sätt än genom skyddsjakt och att beslutet ska stoppas.
– Förhoppningen är att man ej ska verkställa det.
Besväret väntat
Närings- och miljöminister Jesper Josefsson (C) säger att besväret inte påverkar skyddsjakten i nuläget utan att den fortsätter som planerat. Birdlife Finland lämnade även förra året in ett besvär mot skyddsjakten tillsammans med Finlands naturskyddsförbund, men HFD har ännu inte gett något beslut.
– Vi förväntade oss att de skulle överklaga även i år, men vi ser inte att införandet av skyddsjakten strider mot något fågeldirektiv, säger Jesper Josefsson.
Han säger att man från landskapets håll har fört en diskussion med EU-kommissionen där man meddelat om skyddsjakten, och att den godkänns därifrån.
– Skyddsjakten är väldigt kontrollerad, det är bara jaktenheten som får utföra den och den dokumenteras väldigt väl.
Orsaken till att det i år får skjutas sex örnar är enligt Jesper Josefsson att man vill kunna utvärdera skyddsjakten ordentligt. Förra året började andra örnar fly fältet efter att tre stycken hade skjutits, men sedan blev man tvungen att avbryta jakten.
– Målsättningen är att skrämma bort örnen från området.