Christer Fahlstedt kände till att det förekom en utredning mot Paf innan han tog jobbet som vd för företaget.
– Jag blev informerad om det. Det här är en väldigt stor del av problematiken runt företaget. Det var det första jag hörde. Det här kommer alltid upp, säger han.
Christer Fahlstedt skiljer på händelsen som ledde fram till åtalet mot Pafs förra vd Anders Ingves, och åtalet i sig. Det första handlar om Pafs spelansvar, det andra om penningtvätt. Och dessa två delar påverkar Paf på olika sätt. Hur åtalet påverkar Paf säger han att är svårt att säga.
– Åtalet stärker naturligtvis inte förtroendet för Paf. Men när det handlar om det ansvarsfulla spelandet så tror jag att den skadan redan är skedd. Den inträffade för fyra år sedan. Det som händer nu, åtalet som rör penningtvätt, det är en mindre fråga. Och med det menar jag inte att det inte är allvarligt. Och naturligtvis skakar åtalet liv i det som hände för fyra år sedan. Men det har inte somnat hos oss på Paf under den här tiden. Det här är ett öppet sår.
Hur skulle en fällande dom påverka företaget?
– Den första frågan blir då, varför blev vi fällda? Har vi brustit så måste vi såklart åtgärda det. Sedan tror jag att om vi måste betala tillbaka pengar, så är det inte det värsta. Det värsta för oss i jämförelse är spelansvarsfrågan, den frågan är större för oss än just penningtvätten.
Konsekvenser för banken
Om det blir en fällande dom tror Christer Fahlstedt att det kommer att få konsekvenser för andra företag, inte när det gäller spelansvarsfrågan, eftersom Paf är relativt ensamma om att arbeta med just den frågan.
– Det är inte jättemånga andra spelföretag som bryr sig om det. Och det har att göra med ägarformen, det är inte så att vi är bättre människor, vi har bara olika direktiv.
Däremot tror Fahlstedt att en fällande dom får konsekvenser när det gäller frågan om penningtvätt och vem som bär ansvaret.
– Skulle Paf fällas så vore det en ganska stor nyhet i branschen. Alla spelbolag måste göra en bedömning, hur riskfylld är den här transaktionen? Banken har ett stort ansvar, den säkraste verifikation du kan göra nu är på banken. Är det så att man inte kan lita på eller i alla fall ge vikt åt säkerheten, så är det en stor fråga. All penningtvätt handlar om en kedja. Vi på Paf får den här transaktionen från en nordisk bank, hur har den banken agerat? Hur kom pengarna till kontot? Och vad har banken för tidigare trackrecord?
Så du tror att en fällande dom kommer att få konsekvenser framför allt för bankerna?
– Speciellt den här banken.
Vad gör ni nu på företaget?
– Vi arbetar löpande på samma sätt som innan åtalet. Vi har nya människor på plats, med nya vinklar och nya erfarenheter. Därmed inte sagt att vi har gjort något fel tidigare.
I pressmeddelandet som gick ut angående åtalet säger du: ”Oavsett det rättsliga utfallet kommer vi att genomföra en grundlig översyn av våra interna processer”. Vad innebär det?
– Man kan väl säga så här. Vi gör en grundlig översyn av alla våra processer, inte egentligen beroende på åtalet.
Vad betyder det konkret?
– Nu är det extra viktigt att vi gör en noggrann koll. Det handlar om två saker, dels vårt självpåtagna spelansvar, dels det lagstadgade ansvaret som ligger på oss. Båda är jätteviktiga. När det gäller lagarna och det vi är granskade för måste vi dubbelkolla att vi verkligen gör rätt. Att vi är fullt uppdaterade.
– Hela händelsen har påverkat Paf oerhört mycket. Att det nu kommer ett åtal är inget som är bra, på något sätt. Men det som är positivt är om vi får något sorts avslut, det skulle vara bra för Paf.
Hur påverkar åtalet dig och din syn på din vd-post?
– Om du är vd har du alltid ett ansvar, också ett legalt ansvar. Är du vd på ett spelbolag så utsätts du för större exponering, även privat. Det kunde vi se nyligen då Svenska spels vd blev hotad.
– Men skulle det bli en fällande dom, då skulle jag bli konfunderad ytterligare.
Petra Dahlgren