Den finländske musikern Esa Kotilainen skadades i söndags av en strålkastare som ramlade ner, efter en föreställning på stadshuset.
Arbetarskyddsinspektören Henning Karlsson konstaterar att säkerheten brustit, men att ansvarsfrågan inte är löst ännu.
OLYCKA Olyckan inträffade på stadshuset efter den samiska teatergruppen Beaivvas Sámis föreställning "Den rimfrosthårige och drömskådaren". Publiken hade lämnat lokalen och teatergruppent packade ihop sina saker när en strålkastare ramlade ner och träffade den finländske musikern Esa Kotilainen i huvudet.
Mellan två av balkongerna löper en ljusrigg rakt över salen. Strålkastaren som lossnade satt fast direkt i balkongen, på nära fyra meters höjd. Den har en vikt på omkring sju kilo och var fastsatt med alldeles för korta skruvar. Musikern fick ett jack i bakhuvudet och fördes med ambulans till sjukhus.
I dag mår han relativt bra och gruppen kommer att fortsätta sin turné i Norden.
Aldrig sett något liknande
Harriet Lundell på Nordens institut var där när det inträffade. Nordens institut var arrangörer och hade bjudit in teatergruppen.
-Det var en ordentlig smäll. En kvinnlig tekniker såg strålkastaren falla och ropade, men han hann inte reagera. De norska teknikerna som satte upp egna lampor sa senare att de aldrig sett något liknande. I Norge måste man ha strålkastare fastsatta i säkerhetsvajrar.
Nordens institut har lämnat in en anmälan till arbetarskyddsinspektören Henning Karlsson.
- Tunga föremål som ramlar ner innebär livsfara. Säkerheten har uppenbart brustit, säger han.
Hur är reglerna för hur strålkastare ska vara fastsatta?
-Föremål ska vara fästa på ett sätt att det inte finns någon risk för att de faller ner. Finns det en risk måste det finnas fånglinor.
Vem är det som har ansvaret för musikern som skadades?
-Det är inte enkelt att svara på än. Dels finns den samiska teatergruppen och dels Nordens institut. Jag måste undersöka anställningsförhållandena.
Och så är det staden som står för lokalen och teaterföreningen som äger ljusutrustningen.
- Mariehamns stad är inte nödvändigtvis den som bär ansvaret. Sedan 2003 kan även ideella föreningar hållas ansvariga, säger Henning Karlsson.
Hårdare krav från föreningen
Robert Mann är disponent på Mariehamns stad och förklarar att de inte gör några kontroller av teaterföreningens utrustning, de har inte anställda med sådan kompetens.
-Efter det här måste vi ändra våra rutiner.
Mariehamns teaterförening hade styrelsemöte igår och då diskuterades händelsen och föreningens teknikrutiner.
-Vi kommer att införa hårdare restriktioner för utlåning av utrustning och användande av lokalen, säger ordförande Maria Mäntylä.
-De tekniskt utbildade inom föreningen har konstaterat att något måste ha rubbats av gästande teatrar, annars hade det inte kunnat hända.
Maria Mäntylä anser att föreningen bara kan ha ett ansvar när de blir tillfrågade på förhand, vilket de inte blev i söndags. Liksom Robert Mann konstaterar hon att rutinerna behöver förändras, gärna i samspråk med staden.
-Vi måste säkerställa att det inte händer igen.
Ålandstidningen