På Mikaelsgården i Finström har medlemmar i Norra Ålands pensionärsförening samlats för att sjunga, diskutera, umgås och dricka kaffe. Gun Carlson är på plats för att få lite vägkost då de gäller de äldres önskemål och hur de tycker att de vill ha det på äldre dagar.
Gun Carlson sitter med i Pensionärsförbundets intressebevakningskommitté och är även representant i landskapets äldrepolitiska grupp.
– Det är bra att ha med sig något till dessa möten. Jag vill veta vad de äldre egentligen vill och vad de har för önskemål och funderingar, säger hon.
I de olika grupperna tas det ofta upp många och stora frågor som enskilda personer kanske inte har möjlighet att ha kunskap om.
– Speciellt i intressebevakningskommittén diskuteras frågor som kanske inte alla äldre har koll på, säger hon.
Gun Carlson säger att det är många just nu som håller på med äldrefrågor.
– Det har blivit populärt. Bland annat för att alla kommuner ska ha ett äldreråd, säger hon.
Lennart Elffors, ordförande i pensionärsföreningen anser att äldreråden till stor del är en pappersprodukt och kommit till endast för att lagen säger så.
– Vi har inte hittat vägarna där vi kan påverka politiker och beslutsförfattare. Äldreråden har ingen beslutanderätt men ska höras i olika frågor vilket inte alltid sker. Vi behöver få fullmäktige och styrelse att lyssna på oss. Inte blir det bättre för äldre om vi bara pratar om det. Det behöver vara lite verkstad också, säger han.
Dugliga samhällsmedborgare
När Gun Carlson tar till orda berättar hon bland annat att medellivslängden är 84 år för kvinnor och 81 år för män. Att pensionärer i dag betalar cirka tio procent mer i skatt än vanliga arbetare.
– Jarl Danielsson och Leif Jansson från Mariehamns pensionärsförening har räknat på detta. De har även räknat ut att invånarna över 65 år är 27 procent av hela stans befolkning och att det betyder att deras del av skatteintäkterna till stan är 37 procent. Jag undrar hur belastande man då är som pensionär i samhället? Jag tycker att vi alla är lika dugliga samhällsmedborgare som alla andra i samhället, säger Gun Carlson.
En annan fråga som hon tar upp är isoleringen av äldre under pandemin.
– Alla över 65 skulle isoleras och skyddas. Det var i all välmening men visade sig att det blev väldigt illa för väldigt många. Många blev sittande hemma, ensamma utan större social kontakt, vilket visat sig vara ohälsosamt.
Hon tar också upp olika kostnader som el, boende och annat som blivit dyrare med åren samtidigt som pensionerna inte stigit i samma takt.
Gun Carlson vill sedan höra deltagarnas åsikter och funderingar.
– Ska vi sitta tysta eller ska vi tycka något? Jag vill att ni ska komma med förslag och funderingar som kan göra saker bättre för de äldre.
– Jag tycker att vi alla borde gå ihop och försöka få en ändring på skatteprocenterna, säger Marianne Johansson.
Ett annat konkret och mer praktiskt förslag som restauranger och andra borde tänka på kommer från Roine Sagulin.
– Man borde ha kaffekoppar med större handtag. Det kan vara nog så svårt att få in ett finger i örat på koppen då man blir äldre, säger han.
Social samvaro är viktig
Ett annat förslag är att äldre borde komma samman oftare.
– Det blir allt viktigare med social samvaro när man blir äldre, säger Gunnel Henriksson.
Gun Carlson frågar också hurdana bostäder man önskar sig som äldre?
– Egen bostad men ändå tillsammans med andra där man har sällskapsrum med mera, som ett kollektiv. Det behöver vara bekvämt där man kan komma fram med allt från rollatorer till rullstolar, säger Marianne Johansson.
Diskussioner om matservicen och vem som kan beställa och vad det kostar är en annan fråga som tas upp liksom färdtjänst och hur man ska ta sig ut om man inte har egen bil i dag. Risken är att man blir sittandes hemma om man får för få biljetter i månaden.
Gun Carlson frågar också om hur de ser på sjukvården.
– Hur ser ni på vård via den digitala världen? säger hon.
Alla tycker att besök hos läkare, öga mot öga är det viktigaste. Att boka tid via nätet till provtagningar tycker många att är krångligt och svårt när man inte är van.
– Hur många kan boka tid till laboratoriet här via nätet? säger Gun Carlson.
Ungefär 50 procent räcker upp handen.
– Skulle datakurser hjälpa? Robert Riska, vid pensionärsförbundet, ordnar kurser på nätet där olika detaljer behandlas. Även på Youtube kan man få information av olika slag, säger hon.
– Det borde ordnas kurser som startar på en låg nivå med några få deltagare i gruppen. Då har den som lär ut möjlighet att hjälpa alla och besvara på frågor, säger Lennart Elffors.
Innan Karl-Anders Lindholm får fortsätta sjunga säger Gun Carlson att det borde finnas fler äldre med i politiken och uppmanar alla att ställa upp i kommande val.