Representanter från de båda pensionärsföreningarna på Åland samt medlemmar i äldreråden var på plats på Alandica då SPF ordnade ett äldrerådsseminarium. Förbundsordförande Ulla-Maj Wideroos, ombudsman Berit Dahlin och Pehr Löv, medlem i kommittén för intressebevakning och påverkan deltog i seminariet.
Pehr Löv fungerade även som moderator under seminariet.
– Vi är glada över uppslutningen. Det är 50 deltagare på plats och ett tiotal med på distans, säger Berit Dahlin.
SPF har redan innan pandemin hållit flera äldrerådsseminarier i Finland och nu har turen kommit till Åland.
– Vi ser det som en viktig uppgift att ge färdkost till nya medlemmar i äldreråden och att då ordna seminarium är en del av det, säger Berit Dahlin.
– Vi ska inte bara vara en trivselorganisation, vilket också är viktigt, utan se till att medlemmarnas kunskapsnivå stiger i äldreråden och att man även kan vara med och påverka beslutsfattandet i kommunerna när det gäller pensionärer, säger Pehr Löv.
Det är inte bara äldrerådsseminarier som SPF ordnar. Efterfrågan på olika teman är stor.
– Bland annat den digitala världen för äldre kan göra pensionärer distanserade på grund av att de inte har den kunskap som krävs. I dag kan vi räkna med att ungefär hälften av pensionärerna är utanför den gemenskapen. Det är viktigt att vi och äldreråden i kommunerna tar tag i dessa frågor och andra som är viktiga för pensionärerna, säger Pehr Löv.
Gun Carlson, Kerstin Wikgren, Kicki Karlsson och Gunvor Blomqvist sitter vid ett bord och diskuterar.
– Det är bra att seminariet ordnas. I en del kommuner är detta helt nytt därför är det bra att få veta vad kan göra och vad för möjligheter man har, säger Gun Carlson som är medlem i kommittén för intressebevakning och påverkan.
– Det är meningen att äldreråden ska hjälpa till att förbättra situationen för de äldre, säger Kicki Karlsson.
Möjlighet att påverka politiker
Gun Carlson uppmanar de äldre i kommunerna att våga ta kontakt med dem som sitter i äldrerådet och påtala de problem som finns.
– Sedan kan man kanske lösa problemen tillsammans, säger hon.
– Det är kommunernas skyldighet att se till att också äldre kan vara med och påverka. Det brister i många kommuner i dag, säger Kerstin Wikgren.
Leif Jansson, ordförande i äldrerådet i Mariehamn och Ingalill Rögård, medlem i äldrerådet på norra Åland tycker att seminariet hittills varit väldigt intressant.
Har ni fått några bra tips?
– Vi ska ha ett grupparbete och samtal på eftermiddagen och då kommer det säkert fram en hel del goda råd som man kan ta med sig, säger Leif Jansson.
Han tycker också att det är anmärkningsvärt att pensionerade politiker inte är speciellt engagerade i äldreråden i dag.
– Det tycker jag är konstigt. Dessutom är det svårt att nå fram till de olika partierna, äldrerådet blir på det sättet lite på sidan av, säger Leif Jansson.
Han påpekar också att det hela tiden kommer nya pensionärer med nya krav och önskemål om vad som behöver göras för de äldre i samhället.
– Jag tycker att man skulle behöva se över närståendevårdarnas situation som oftast är tung. Men jag har lyckligtvis sett några ljusglimtar nu och då, säger Ingalill Rögård.
De som är på plats på seminariet är alla eniga om att äldreråden i kommunerna har en viktig roll och att de behövs för att föra fram de äldres talan.