Gun Holmström var med från början då Lemlands kommun bildade ett äldreråd.
– Då var det inte lag på att det skulle finnas äldreråd i kommunerna, som det är nu, så kommunen var framsynt, säger hon.
För att få till ett äldreråd gick kommunen ut och frågade om intresse fanns och det gjorde det. Numera finns ett samarbete med Lumparlands kommun och man har ett äldreråd tillsammans.
Vad gör ni?
– Vi pratar. Följer med vad kommunerna gör och hur det ser ut för de äldre. Ser till att också de äldre kommer till tals i olika frågor som berör dem. äldrerådet fungerar också som rådgivande organ i frågor som berör de äldre. Vilket betyder att nämnderna ska kontakta oss i olika frågor.
Bland annat ska äldrerådet ha en möjlighet att komma med synpunkter när det gäller planeringen av äldreomsorgen och påtala behov som finns, föreslå aktiviteter och upprätthålla kontakt med de äldre.
– Vi har ingen beslutanderätt men vi vill vara en röst som kan vara med och påverka olika beslut som tas i kommunen och att det ska se likadant ut i båda kommunerna när det gäller äldres välbefinnande, säger Gun Holmström.
Under de år hon varit med i äldrerådet har man också besökt äldreboenden runt om på Åland och jämfört hur det fungerar i kommunerna.
– Det är fortfarande ganska ojämställt skulle jag säga. Men förutsättningarna är olika i olika kommuner. Vi tycker att de mindre kommunerna har det bättre än de större, säger hon.
Vilka sitter i äldrerådet?
– De som känner att de vill. De flesta som är med är inte politiskt aktiva, förutom jag. I en del äldreråd kan det sitta med personer som är politiskt aktiva inom social- eller äldreomsorgsnämnden. Dessa sitter då på två stolar, enligt mig, och det kan bli en intressekonflikt.
Många kärnämnen
Gun Holmström berättar att det finns en hel del frågor som gäller äldre som är svåra att driva igenom.
– I Lemland handlar det främst om ett seniorboende, eller som vi kallar det ett ”mellanboende”. Sveagården behövs till andra. Vi har påpekat behovet inför varje budget. I Lumparland har man beslutat att bygga två hus för seniorboende. Sedan har vi snöplogningen. Den sköttes tidigare av kommunen. Nu ska man ordna själv att man får uppfart och väg plogad.
Gun Holmström undrar vad som händer om man inte själv kan ta tag i saken.
– Jag tycker att kommunen skulle kunna vara med och hjälpa till. Tänk om det är oplogat och ambulansen eller hemtjänsten behöver komma fram.
Men det finns också förslag som äldrerådet fått igenom, som att få två personer som arbetar natt på Sveagården.
– Mycket annat av det vi föreslår och som blir av försvinner i allt det andra allmänna som kommunen gör.
Hon är glad över att man i kommunen tagit till sig förslaget om en sysselsättningshandledare.
– I fjol fick vi en tillfällig handledare som blivit ordinarie från och med i år.
I höstas hölls ett äldrerådsseminarium i Mariehamn för att aktivera äldreråden och för att de skulle få inspiration att ta tag i saker och ställa krav på beslutsfattare.
– De äldres kunskap behövs i beslutsfattandet. Jag tror att vi är den sista generationen som är så här snälla, säger hon.
Ett annat önskemål från äldrerådet är att kommunen kunde ha ett bättre samarbete med församlingen och andra föreningar.
– Nu kan det hända att det ordnas samma sak men med olika arrangörer. Dessutom behöver man se till att också de som bor hemma har möjlighet att komma med på de olika aktiviteterna. Kanske man kunde ordna transport för dem som inte kan ta sig själva till olika aktiviteter.
Lyssnande öra
En annan sak som äldrerådet har på tapeten just nu är att informationsbladet Lemlandsnytt digitaliserats.
– Det betyder att ett flertal äldre som inte har tillgång till nätet blir utan tidning. De som har hemtjänst får tidningen men de andra får läsa på nätet. Vi har påpekat detta men inte fått något gehör.
Har du några tips till de som just startat upp ett äldreråd?
– Det gäller att hitta sin egen väg. Att ha ett lyssnande öra och gå runt och prata med de äldre. Höra vad de tycker och vad de har för behov. Man ska inte bara gå till boendena i kommunen utan även lyssna på de som bor hemma. Dem ska man inte glömma bort, säger Gun Holmström.
Hon hoppas också på att de som sitter i äldreråden i kommunerna kunde träffas en gång per år och diskutera gemensamt om vad som behöver göras och vad det finns för olika önskemål.
– Samtidigt kan man få tips och råd av varandra. Varför inte också skicka protokoll till varandra så kan man se vad det finns för funderingar och vad man tagit för steg för att få till stånd en förändring.
Att det nu finns äldreråd i alla kommuner tycker Gun Holmström är bra.
– Man kan bara hoppas att det blir en förändring nu och att allt fler kommuner lyssnar på de äldre och tar vara på deras erfarenheter och tankar, säger hon.
Äldrerådet i Hammarland vill att de äldres röst hörs
I Hammarland är äldrerådet ganska nytt och ordförande Veronica Sundqvist tycker att gruppen ännu trevar sig fram i arbetet. Men att det finns mycket att göra för de äldres väl och ve är hon medveten om.
– Det finns mycket intressant att ta tag i, säger hon.
Äldrerådet i Hammarland hade sitt första möte i oktober 2021 och efter det har man bland annat deltagit i ett äldrerådsseminarium, som ordnades i höstas på Alandica, för att få lite mera information om hur man kan jobba med äldrefrågor.
– Vi var lite sena i starten eftersom vi frågade om samarbete med Norra Åland men fick nej. Sedan frågade vi Eckerö och då hade de redan startat. På något sätt famlar vi kanske fortfarande lite i blindo men jag har läst en del protokoll från andra kommuners äldreråd och fått lite tips på vad man kan göra, säger Veronica Sundqvist.
Hon tycker att äldrerådet kunde göra en hel del mer för de äldre.
– Vi ska kunna vara med och ge utlåtande i olika frågor som berör äldre. Det enda vi har fått vara med och ge förslag på är budgeten. Andra frågor har vi ännu inte hörts i. Kanske vi måste ropa högre nu inför valet så att vi hörs, säger hon och skrattar.
Att de äldres röst ska höras anser Veronica Sundqvist är viktigt.
– Eftersom vi är en ganska liten kommun så känner man de flesta. Undrar man något eller vill få information kan man ringa eller göra besök.
Äldrerådet i Hammarland har också lämnat in några motioner och frågeställningar som berör äldres funderingar.
– Vi har ännu inte fått något svar på våra frågor.
Hammarlands kommun har dessutom inte haft någon äldreomsorgsledare på ett tag så äldrerådet har inte haft någon att vända sig till.
– Nu har vi en ny på plats och jag har fört en viss diskussion med personen. Men man måste tänka på att det finns en hel del att sätta sig in i för en ny person på posten, säger Veronica Sundqvist.
Hon tycker ändå att det är bra att det nu finns ett äldreråd som ska se till de äldres bästa.
– Det finns mycket man kan göra för de äldre i kommunen men man gör inget utan pengar. Vi jobbar vidare och hoppas på gehör från kommunen och att de ser till att vi får vara med och rådgöra i saker som berör äldre, säger hon.