Som fyraåring flyttade Anna Holmströms familj från Mariehamn till Lemland. Där växte hon upp och gick i skola i Lemland och sedan högstadiet i Kyrkby, Jomala.
– Min pappa var klassföreståndare för den klass jag gick i och det kändes jättekonstigt tyckte jag. Senare när jag själv hoppade in som lärarvikare undvek jag de skolor där mina barn gick, säger hon.
Efter högstadiet valde Anna Holmström att börja på bygglinjen i Ålands yrkesskola.
– Jag var den första tjej som tog byggnadsteknisk examen från skolan. Det var elva killar och jag i klassen.
Varför valde du att gå bygglinjen?
– Jag har egentligen alltid drömt om att bli arkitekt. Jag ritade hus med morfar när jag vari femårsåldern och beställde hem gratis huskataloger när jag var åtta år.
Anna Holmströms pappa, som också var studiehandledare, upplyste henne om att skulle hon bli arkitekt behövde hon gå i Ålands lyceum.
– Det var otänkbart för mig. Det ville jag absolut inte. Därför valde jag yrkesskolan. Jag tänkte att, ska jag ut på byggen och inte ens kan hålla i en hammare då skulle det se illa ut.
Arbetade du på byggen efter studierna?
– Nej. Samma vår som vi gick ut hade byggbranschen en nedgång. Det var inte många av oss som fick arbete. Jag började i stället att arbeta på Lisco. Där jobbade jag i ett, två år. När jag var 20 år fick jag mitt första barn och året efter det andra. Jag tänkte att ska jag ut i yrkeslivet kommer jag förr eller senare att få frågan om när jag ska ha barn och om jag ska vara mammaledig.
Anna Holmström var hemma med barnen i tre och ett halvt år. Sedan flyttade familjen till Västerås. Där började hon studera till byggnadsingenjör.
– Det var ganska kul att se att det var en hel del tjejer som gick den linjen. Ingen annan hade byggnadsteknisk utbildning i bakgrunden och jag kände att jag hade en fördel av att jag gått yrkesskolan och därmed hade bra grundkunskaper.
Lärarvikarie i olika skolor
När äldsta barnet var sju år och skulle börja skolan flyttade familjen tillbaka till Åland.
– Jag kände att jag inte ville att hon skulle börja i svensk skola.
Samtidigt som dottern började skolan blev Anna Holmström erbjuden jobb som lärare i matematik, fysik och kemi i Strandnäs skola.
– Jag hade tänkt att jag skulle göra det sista på mina studier. Men det blev en hel del arbete och studierna blev aldrig riktigt helt klara. Min dåvarande man och jag separerade och att engagera sig i politik igen då var inte att tänka på. Så jag hoppade av de uppdrag jag hade fått. Som ensamstående mamma räckte inte tiden till.
Efter ett år som lärare i Strandnäs hoppade hon in som vikarie på olika skolor i ett år innan hon kom som lärare till Emkarby skola i Finström.
– Sedan jobbade jag som matematik- och fysiklärare i Godby högstadieskola i 12-13 år. Efter det kom det yngsta barnet till världen och jag blev hemma med henne.
Men Anna Holmström skulle uppta sitt politiska arbete ännu en gång och den här gången ville hon satsa 100 procent.
– Jag vill vara med om samhällsbygget. Det är som ett pussel som ska läggas, får jag bara tre bitar i ett 1.000 bitars pussel kan det bli ganska tråkigt. Ju fler bitar jag får desto roligare blir det. På den resan är jag i dag.
Anna Holmström är viceordförande i ÅHS, ersättare i Kommunernas Socialtjänst (KST) och sitter med i stadsstyrelsen samt är ordförande i Mise. Dessutom är hon intressebevakare och kan på det sättet få en inblick i båda sidor.
Hon är också direktionsordförande i Ålands musikinstitut, ett arbete som står henne varmt om hjärtat eftersom hon själv studerat där.
– Jag tycker att politik är jättespännande men det är som med alla andra jobb, det är inte roligt jämt.
Går i mammas fotspår
Trots att Anna Holmström har fullt upp med sina politiska uppdrag har hon ändå lite tid för egna intressen.
– Före årsskiftet blev jag vald till kommodor för Mariehamns segelsällskap. Man kan säga att jag går i mamma Guns fotspår, hon var en av Finlands första kommodorer på den tiden.
För segling har alltid intresserat Anna Holmström. Hon började segla jolle när hon var åtta år och övertalade föräldrarna att köpa en segelbåt.
– Jag seglade jolle tillsammans med bästa kompisen. Jag tävlade mest på svenska sidan eftersom jag inte kände mig trygg med det finska språket.
Hon fick lära sin pappa segla då segelbåten skulle seglas hem. Sedan dess har segling varit nästan ett måste för henne.
– Nu har vi en egen segelbåt där Magnus är redaren och jag kaptenen. Att sätta segel och njuta av tystnaden och bli ett med naturen är det finaste som finns.
Med de senaste årens uppdrag har det blivit färre båtnätter än tidigare. Anna Holmström har räknat ut att det brukar bli en och en halv månad båtnätter per säsong.
– När vi åker ut brukar vi vara ute i två, tre veckor. Vi brukar inte sjösätta före midsommar men sedan är vi ute ganska långt in på hösten.
Anna Holmströms framtidsplaner är att fortsätta inom politiken.
– I höst är det val och jag kommer definitivt att ställa upp i valet, säger hon.
Att fortsätta segla så länge hon kan ingår i planerna.
– Sedan när jag inte kan hoppa i båten längre får vi tillbringa mer tid i stugan på Kökar som har varit viktig för mig sedan barnsben. Jag har tillbringat många somrar där med simskolor och fiske med pappa Nils. Jag vill också fortsätta engagera mig i dotterns intressen och tillbringa tid med henne, säger Anna Holmström.
» Födelsedag 50 år
Anna Holmström
Namn: Anna Erika Holmström.
Född: Den 19 mars 1973 i Mariehamn.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Politiker, jobbat som lärare, byggnadsingenjör.
Familj: Maken Magnus, dottern Malin, samt de två utflugna barnen Sara och Emil.
Intressen: Segling, trädgård, keramik, musik, politik, stugan på Kökar.
Firar: Firar den 18 mars med öppet hus. Bjuder på kaffe och tårta från klockan 14 och från klockan 18.30 mingel och saltplock.