– Då vår tidigare medlem Helge Sölgén tillbringade sin sista tid på Trobergshemmet tyckte han att de boende kunde få njuta av en midsommarstång. Helges son, Michael Sölgén, också medlem i Lions Club Mariehamn tog då tag i saken och vi fixade en stång, säger Håkan Lindberg.
Personalen var mycket tacksamma för detta och i Lions Club Mariehamns överenskommelse med Trobergshemmet ingick att de med hjälp av boende skulle stå för bindandet av kronorna, lövning, underhåll och resning av stången. Tekniska verken tillverkade en fot till stången i metall.
För ett par veckor sedan blev Lions Club Mariehamn upplysta om att stången inte skulle resas i år heller och tyckte det var synd.
– Vi kontaktade Trobergshemmet. Det visade sig att det inte fanns tid att på så kort varsel få stången i skick och framför allt lövad. Vi i Lions Club Mariehamn lovade då se till att det blev gjort. Vi tycker att denna trivselfaktor framför allt för de boende är viktig, säger Håkan Lindberg.
Tillsammans med andra medlemmar från Lions Club Mariehamn håller han på med att fästa kronorna i stången. Kronorna finns kvar från tidigare år så ingen har behövt binda nya kronor till årets stång.
Margit Grönlund och Karl-Olof Gustafsson fäster de klara lövbanden på stången.
I skuggan står Daniel Selander, Peter Grönlund, Kjell Jahrén, Tor-Erik Landgärds och Tom Hansen och knyter mera lövband.
– Jag har varit med och lövat många gånger så det här kan jag, säger Tom Hansen och skrattar.
– Jag håller bara god min eftersom jag inte gjort detta tidigare, säger Daniel Selander.
Varifrån kommer asplöven?
– De kommer från Nåtö. Det är Håkan Lindberg som ordnat med dem, säger Kjell Jahrén.
Midsommarmusik
Alla är ense om att det är viktigt att stången på Trobergshemmet reses till midsommaren.
– Det är klart att stången ska resas så att de boende kan njuta av den under sommaren. För till hösten tas den ner igen och kronorna förvaras inomhus, säger Håkan Lindberg.
Liz Karlsson, projektassistent inom äldreomsorgen i Mariehamn är också på plats och hjälper till med lövning och att hänga kronor.
– Det är viktigt att vara med och hjälpa till eftersom midsommarstången ska ge ett välbefinnande till de som bor här. På midsommaraftonen kommer det att bli musik i festsalen och sedan dricker alla kaffe och äter tårta på respektive avdelning, säger hon.
Lövningen går snabbt och man behöver pausa en stund i tillverkningen.
– Är man många går det snabbt, säger Tor-Erik Landgärds medan han hjälper till med ett klarat snöre med löv som ska spännas fast på midsommarstången.
Överskottslöven kommer att användas till lövningen av stången i Engelska parken. När stången är lövad och klar kommer den också att resas så allt är klart till midsommaraftonen.