Landskapsregeringen (LR) och Gasgrid, som äger och driver överföringsnätet för gas i Finland, undertecknade på måndagen en avsiktsförklaring gällande samarbete för att utveckla ett överföringsnät för vätgas på Åland.
– Finland och Gasgrid har stora planer för landet och samtidigt går vi på Åland in i en ny fas när det gäller etableringen av havsbaserad vindkraft. Vätgasen är en ekonomisk och klimatmässigt intressant del av det och därför vill vi på Åland vara med i den mån det är möjligt, säger Camilla Gunell.
Avsiktsförklaringen innebär att LR och Gasgrid gemensamt nu ska kartlägga förutsättningarna för, och behovet av, ett vätgasnät på Åland.
– Vi vill bekanta oss med de olika möjligheter som finns samt förstå näringslivets och olika intressenters prospekt och ambitioner. Sedan är samhällets roll att möjliggöra etableringar och stödja privata initiativ.
Stora visioner
I dag finns ännu inga gasledningar för vätgas i Finland och ute i världen finns totalt ungefär fem kilometer vätgasledningar. Ett av Gasgrids huvuduppdrag är att utveckla en vätgasöverföringsinfrastruktur som möjliggör uppkomsten av en vätgasekonomi i Finland.
Gasgrids vd Olli Sipilä berättar att prognosen är att vätgas i framtiden ska utgöra en stor marknad.
– Finlands mål är att producera tio procent av all vätgas som produceras i Europa.
I Finland finns i dag preliminära utkast på linjedragning av ungefär 1.500 kilometer rörledningar, i huvudsak längs med västkusten och med förbindelser till Sverige, för vätgas. Gasgrids förhoppning är att ledningsnätet, som beräknas kosta tre till fem miljarder euro, ska vara klart i början av 2030-talet.
– Stora investeringar krävs i dag för att komma i gång. Det är viktigt att planera infrastrukturen på rätt sätt så att utvecklare kan göra investeringar med låg risk, dra nytta av nätverk och marknad samt ha en trygghet i sina satsningar, men det är en process som tar lång tid, säger Alex Seitsamo som är Gasgrids sambandsofficer i samarbetet med LR.
Hänger ihop
För Åland ligger förverkligandet av ett vätgasnät troligtvis ännu längre bort än så, och några utkast på tänkbara dragningar finns inte i dag. Eftersom elektrolysen som framställer vätgas är beroende av stora mängder vatten och el hänger dock frågan till stor del ihop med etableringen av havsbaserad vindkraft på Åland.
– Vi behöver kartlägga potentiella producenter och förbrukare, vilka mängder det handlar om och vilka möjligheter som finns för att bygga ett överföringsnät. Sedan är det ett pussel vi kan börja sätt ihop, säger Heli Virkki, enhetschef för regional vätgasutveckling vid Gasgrid.
För landskapsregeringen finns också frågor kring vem som ska äga ett eventuellt vätgasnät samt markanvändning och planläggning att bita i. Även finansieringen är outredd.
– Det finns många frågor vi behöver studera. Det vi gör nu är att se till att vi krokar på det här i ett tidigt skede, sedan får vi se hur kartan utvecklas. Det här sänder också en viktig signal till marknaden för havsbaserad vindkraft. Det gör oss intressantare och visar på framförhållning och att vi kalkylerar i den här frågan i prospektet, säger Camilla Gunell.