– Det finns saker som nästan alla kan känna igen, säger Ann-Christin ”Anki” Sjölund, barn- och ungdomsbibliotekarie i Finström och det är hon som ställer ut sin samling av babylådor och innehåll.
– Man började dela ut babylådor 1938 i Finland för att minska på spädbarnsdödligheten i landet. Ganska snabbt efter att man började med detta sjönk dödligheten, säger Anki Sjölund.
Hon berättar att det redan under 1920-talet fanns någon form av korgar som skickades runt i byarna till den som fått barn. Men efter att Finland 1937 stiftade en lag om att införa babylåda till de som var fattigast i landet började man dela ut babylådor 1938.
– Då var det inkomstbaserat så att de som hade det sämst i första hand skulle få lådan. Från och med 1949 får alla som ska få barn lådan.
Lådan som delas ut i dag har exakt samma mått som när den infördes 1938. Endast handtagen har flyttats från kortsidan till långsidan. Under åren har det kommit till saker i lådan och en del saker har tagits bort. Olika varianter av sovpåse och halare har också funnits.
– Mössan som är en kombination av halsduk och mössa har funnits med hela tiden. Men tvättfatet som fanns med förr har tagits bort.
Anki Sjölund har sex barn och hon har själv valt att ta emot babylådan fyra gånger.
Har du märkt att det varit någon skillnad?
– Nej, det kan jag inte säga.
Hon har även en sovpåse hemma som ingen vet om den varit i en babylåda och när den i sådana fall varit med.
– Den är exakt samma som de andra sovpåsarna och tvättrådslappen säger att det är en sådan sovpåse. Men jag vet inte och ingen annan heller, säger hon.
Filttofflor och nappar
Under åren har innehållet varierat beroende på om man har behövt göra fler lådor eller om man har haft många lådor kvar i lager till följande år.
– Jag har en personlig dyrgrip med i utställningen. Det är en napp som är 27 år gammal. Jag trodde faktiskt inte att jag hade den sparad.
Annars är det sovpåsarna som är Anki Sjölunds favorit och hon berättar att det 1999 fanns tre olika varianter av sovpåse och halare.
– I 2018 års låda fanns det ett par filttofflor med. Det berodde på att Finland firade 100-årsjubileum så de är lite speciella eftersom de bara fanns med det året. Tvättfaten som åtminstone var med till 1975 är också borta nu, vilket kan vara lite synd eftersom de fyllde sin funktion.
I en av montrarna på utställningen finns det flanelltrasor och andra trasor.
– Flanellen användes till att linda barnen med och spytrasorna användes som blöjor förr.
Den äldsta lådan som finns på utställningen är från 1958 och den köpte Anki Sjölund från Esbo.
– Den har en halmmadrass och ett fint täcke fanns också med tillsammans med en hel del andra saker. Jag var väldigt glad att de kunde skicka den till mig, säger hon.
För den som vill se utställningen kan man göra det fram till den 31 augusti i biblioteket i Godby.