Minna-Lotta Kivinen är uppfödare av rasen Basset Fauve de Bretagne och det är hundar uppfödda av henne som haft framgång i årets finska mästerskap. Hon hade hela fem hundar med i mästerskapet men bäst gick det för hennes egen Eira med föraren och husse Lasse Larsson och Nicklas Mörns basset Taycoon. Eira blev finsk mästare och Tycoon kom på en hedrande tredjeplats.
– Även Eiras avkomma Micke Björklund, ägd av familjen Mansén hade kvalat in men valde att inte ställa upp. Av de övriga av kennelns hundar kom Kelly femma, Airi sjua och och Bernie nia, säger Minna-Lotta Kivinen.
Hon är väldigt glad över framgångarna men vet att det finns mycket arbete bakom dem.
Minna-Lotta Kivinen berättar att man måste kvala in för att få delta i finska mästerskapen. Det är genom att tävla i drev och få tre godkända resultat samt en etta.
– Av dem som har de där behövliga resultaten från tidigare, är det ju naturligtvis de hundarna med bästa poängen som kvalar in. Det är mellan sex och tolv hundar som får delta i mästerskapet, säger hon.
Vad krävs för att hunden ska bli så bra att den får godkänt resultat?
– Det gäller att den har konditionen. Om den inte har kondition nog att springa i skogen orkar den inte heller tänka, säger Nicklas Mörn.
Har det inget med gener att göra?
– En liten del har det nog med saken att göra men det viktigaste är konditionen och att den är van att springa i skog och mark, säger Lasse Larsson.
Mycket tid i skog och mark
För att träna upp hundarnas kondition börjar Nicklas Mörn att cykla med sin hund i augusti och sedan flyttas träningen till skogen.
– Inte vet man hur konditionen är då vi kommer till skogs för det är inte alls samma sak att springa på slät mark som att springa över stock och sten. Det är bra att träna i olika terräng, säger Nicklas Mörn.
– Hundarna behöver också mogna och få tid i skogen. De får lära sig att misslyckas och att lyckas. Man behöver inte skjuta djuret som de drivit fram utan det är träningen som är det viktiga, säger Minna-Lotta Kivinen.
Sedan finns det också andra faktorer som spelar in då man åker på tävlingar.
– Bara att resa och att åka bil och båt kan vara störande för en ovan hund. Det är viktigt att de kan känna sig trygga i situationen, säger Nicklas Mörn.
Minna-Lotta Kivinen säger att även lufttryck kan påverka resultatet. På Åland är det ett annat lufttryck på grund av havet.
– Sedan kan det också bero på väder. Är det kallt och snö kan det vara svårare för hundarna om de inte är vana, säger hon.
I fjol var det väldigt kallt då finska mästerskapen avgjordes.
– Då blev det fiasko. Det var minus 17 grader och mycket snö. Vi valde att avbryta. Det gäller att tänka på hundens väl och ve, säger Lasse Larsson.
Roligt och spännande
När drevproven utförs är det viktigt att hunden har ett tydligt och tätt skall så att man hör att den verkligen driver.
– Driver hunden hela den tid man har på sig med bra skall och att det dessutom finns skjuttillfällen som man kan se som domare får man extra pluspoäng, säger Lasse Larsson.
Han var väldigt nöjd med Eiras drev under finska mästerskapen.
– Hon var i en klass för sig kan man säga, säger Nicklas Mörn.
Själv var han först väldigt nöjd över tredjeplatsen när han kom i mål. Men sedan insåg han att det bara skiljde någon poäng till andraplatsen och då harmades han lite över det.
Varför ställer ni upp i tävlingar?
– Jag är domare själv och jag tycker om att döma. Sedan är det spännande och man drömmer alltid om att få till det där perfekta drevet, säger Nicklas Mörn.
– Samtidigt som man tävlar så träffar man en hel del andra med samma intresse. Att följa en hund som får till ett väldigt bra drev är roligt även om det inte är ens egen.
Kommer ni att fortsätta tävla?
– Har man något val, säger Lasse Larsson och skrattar.
– Inte är det slut här. Det finns fler yngre hundar på kommande så jag hoppas att vi har ett par år framöver med bra resultat, säger Minna-Lotta Kivinen.
Även Nicklas Mörn är inne på att det ska bli fler tävlingar framöver.
– Men först ska det bli mer praktisk jakt, säger han.