Hanna Wiik-Rosenqvist är verksamhetsledare i Ålands Slöjd och Konsthantverk. Hon var på plats tillsammans med Nina Backlund, Kati Veijonen och Saara Karrenpalo när evenemanget startade. Alla hade med sig påbörjade alster.
– Det finns så många olika saker man kan brodera. Man kan använda sig av olika material och stygn. Själv har jag med mig stramalj som jag ska sy på med grovt växtfärgat garn. Jag har inget mönster utan jag tänker att jag ska fylla stramaljbiten med fyrkanter i olika storlekar, så får vi se vad det blir, säger Hanna Wiik-Rosenqvist.
Nina Backlund gillar japanska sykonsten sashiko. Sashiko som betyder ”små stygn” är en 1.000 år gammal broderiteknik som härstammar från de norra delarna av Japan. De många små vita stygnen, genom två eller flera lager tyg, bildar vackra geometriska mönster.
– Jag gillar att sy sashikostygn eftersom det är precist och geometriskt. Jag använder mig av denna teknik för att sy lappar med olika mönster för att lappa kläder. Kläderna kan hålla i evigheter om man bara orkar och vill lappa. Dessutom blir det fint. Boro heter det när man lappar, säger Nina Backlund.
Hon använder helst denimtyg att lappa och sy på eftersom denimtyg finns i olika nyanser. Med sig har Nina Backlund olika saker hon gjort med sashikostygn. Det är väskor, nåldynor och inte minst har hon ett par jeans på sig med sashikostygn på lappar som hon sedan lagat jeansen med.
Kråka som fredssymbol
Kati Veijonen broderar ibland. Just nu håller hon på att brodera ett glasögonfodral.
– Jag tycker om blandningen av bomull och ylle. Jag tycker om korsstygnsbroderi också. Jag har gjort många olika saker för gör man lite mindre grejer tar det inte så lång tid att få det klart, säger hon.
– Att göra saker som man kan använda och använda material som man redan har tycker jag om. Små saker som man broderar kan man med fördel ge som present, säger Hanna Wiik-Rosenqvist.
Saara Karrenpalo tycker om hantverk överlag och broderar mest för skojs skull.
– Jag har broderat nåldynor som jag gett bort i present. Jag gillar olika tekniker som jag kollar in på Instagram och naturligtvis vill jag prova alla så det finns en del påbörjade projekt, säger hon och skrattar.
Med sig i dag har hon ett tyg som hon har tryckt en kråka på. Nu ska kråkan få en broderad olivkvist i näbben.
– Det blir en fredskråka i stället för en duva, säger hon.
Vad blir slutprodukten?
– Det spelar inte så stor roll. Kanske det blir en kudde eller så blir det något annat, säger Saara Karrenpalo.
Det är första året som Ålands Slöjd och Konsthantverk uppmärksammar världsbroderidagen på detta sätt.
– Jag tror att marthorna också brukar uppmärksamma dagen, säger Hanna Wiik-Rosenqvist.
Varför ska man börja brodera?
– Det är lugnande, en form av meditation, säger Nina Backlund och uppmanar fler att börja brodera.