Clas-Göran Hellsten är född och uppvuxen på Södergårds i Grelsby, Finström. Han växte upp på ett mindre bondställe och fick tidigt hjälpa till med gårdens sysslor.
– Vi rensade land, var med på höintagningen och hämtade in korna för mjölkning. Oftast stod de vid grinden och väntade men det hände också att vi fick leta efter dem i skogen. Vi var tre bröder som hjälptes åt med göromålen.
Clas-Göran Hellsten lärde sig tidigt att om han ville ha något fick han förtjäna till det själv.
– När jag var åtta år hade jag ett 4H-land och odlade grönsaker som jag sedan sålde. Tage Boman var kontrollant vid 4H på den tiden. Jag hade också gurkland och gurkorna sålde jag till salteriet i Västanträsk. Eriksson kom och hämtade gurkorna och betalade direkt, säger han.
Men det var inte bara grönsaker som Clas-Göran Hellsten sålde. Han var också en ivrig bärplockare.
När han ville ha en cykel fick han tjäna ihop till den själv genom att plocka bär och sälja. Företag och privatpersoner beställde bär av honom. Bland annat sålde han lingon till både sjukhuset och Grelsby sjukhus.
– Det var väldigt viktigt att bären var noga rensade. Vintertid sålde jag också julkort och -tidningar. Jag var till varje hus i Grelsby och Godby och sålde. Antingen gick jag eller så åkte jag sparkkälke.
Clas-Göran Hellsten tyckte om att plocka bär. Ibland var hela familjen ute i skogen och plockade tillsammans.
– Då hade vi kaffe och annat med oss och kunde vara ute en hel dag.
Att vara ute i naturen och hitta på olika saker var naturligt. Lika naturligt som det vara att vara ute på sjön och meta sommartid.
– Vi hade metspöna på väggen hemma och när kattorna såg det så satt de i rad och väntade på att få fisk när vi kom hem.
Tänkte bli elektriker
På vintern var det skidorna som åkte fram. Och när isen lade sig tävlade han och hans bröder om vem som vågade gå längst ut på isen.
– Det gungade ibland under fötterna men vi gick ändå. Vi kunde ha gått igenom isen och drunknat men det tänkte vi inte på. Ibland åkte vi sparkkälke till Markusbölefjärden. Där kunde man klubba lake om man hade tur.
Clas-Göran Hellsten gick tre år i småskolan, som det hette då. Han hade Elma Åkerback som lärare och hon var sträng.
– Hon lärde oss folkvett. Att vi skulle hälsa på äldre och stiga upp och ge vår plats på bussen om det kom någon äldre person. Våra föräldrar fick ofta höra att de hade så artiga barn. Men det var tack vare Elma Åkerback.
Sedan fortsatte han i folkskolan med Karl-Gunnar Fagerholm som lärare och sedan två år i centralskolan i Markusböle där han hade Gudrun Wennström som lärare.
– I centralskolan gick det barn också från Geta. Det var roligt att få nya vänner. Jag kommer ihåg att det var omröstning om vem som var bästa kompisen i skolan. Jag fick den utmärkelsen och jag var väldigt glad över det. Som pris fick jag en bok där alla elever skrivit sitt namn.
Clas-Göran Hellsten gick också ett år i medborgarskolan med Jan Sundberg som lärare.
Sommartid jobbade Clas-Göran Hellsten vid Grüssners hembageri som hjälpreda.
– Det var en duktig bagare som hette Träskbäck. Vi blev bästa kompisar och han lärde mig att baka. När skolan började igen till hösten tyckte jag att det var lite tråkigt. Jag ville fortsätta arbeta.
Tanken han hade var att han skulle bli elektriker. När han såg att det fanns ett ledigt jobb som försäljare vid Kalmers elektriska sökte han tjänsten och fick den.
– Jag var så nervös när jag skulle på intervju men det gick bra.
Stort idrottsintresse
Clas-Göran Hellsten arbeta i sju år på Kalmers elektriska. Han tyckte att det var otroligt roligt att jobba som försäljare och elektrikeryrket lade han på hyllan.
När Allan Korpi startade sportaffär började Clas-Göran Hellsten att arbeta som försäljare i butiken. Då hade hans intresse för idrott redan funnits en tid. Han hade hållit på med skidning, skidorientering, långdistanslöpning och en hel del annat.
– Det var Ragnar Erlandsson som övertalade mig att starta i distriktsmästerskapen i terränglöpning. Jag tänkte att jag kunde prova och jag vann juniorklassen. Allan Korpi var där och han övertalade mig att komma med och träna med honom. På den vägen kom det sig också att jag började arbeta i hans sportbutik som öppnade 1975. Jag tror att rekordet på sålda cyklar under ett år för oss var 1.300.
Själv hade Clas-Göran Hellsten ett eget rekord på 12 sålda cyklar på en dag.
På den tiden höll han själv på med cykling. Men innan dess hade han hunnit med att utöva bordtennis med framgång, spelat fotboll, orienterat och en del annat.
– Jag har hållit på med nio olika sporter och har fått 1.200 priser.
Clas-Göran Hellsten höll på med cykling i 17 år och 17 år i rad vann han åländska mästerskapen i tempocyling med en vanlig standard racercykel.
– Jag har räknat ut att jag cyklade cirka 300.000 kilometer under de 17 åren och under de tio år jag höll på med löpning sprang jag cirka 60.000 kilometer.
Clas-Göran Hellsten har cyklat nästan hela sitt liv. Men visst har han också haft en bil. Den köpte han begagnad av Anders Wiklöf.
– Den hade jag i flera år. Men under en resa till SFI- mästerskapen skar motorn ihop utanför Kristinestad. Jag fick den lagad helt gratis men jag valde att inte köra bil mera. I stället fick jag en cykel av Birger Björklund som var vän med Allan Korpi och på den vägen är det.
Under åren som gått har Clas-Göran Hellsten också sysslat med olika matutmaningar. Oftast har han tävlat mot någon. Bland annat tävlade han mot en kompis i skolan om vem som skulle äta flest portioner av blodbröd.
– Jag åt tio portioner. Jag skulle ha kunnat äta mer men då var lunchtimmen över.
En dag i taget
1991 studerade Clas-Göran Hellsten till merkant vid Ålands handelsläroverk. Samtidigt drömde han om att starta eget. Han funderade på att starta gym och fick goda kontakter till en person i Jakobstad som sålde inventarier till gym.
Clas-Göran Hellsten hittade en bra lokal i hotell Arkipelag. I samma veva ringde Peter Meklin.
– Han hade hört att jag hade tankar på att starta ett gym. Det hade han också så vi bestämde oss för att bli kompanjoner. 1992 öppnade vi och det blev succé direkt. Men sedan blev jag övertalad av personen från Jakobstad att göra olika saker som inte var så bra. Jag tog fel beslut helt enkelt. Kompanjonen tappade förtroendet och han tog sedan över hela gymmet.
Clas-Göran Hellsten blev hamnade i en depression och kunde inte försmå sig till att göra något.
– Felet var mitt eget och jag kände mig så eländig. Jag ville inte göra någonting, jag ville inte gå ut och träffa någon. Jag kunde sitta hemma flera veckor i sträck. Jag blev sjukskriven och fick sedan invalidpension innan jag gick i pension. Det var verkligen en tung tid.
Hur mår du i dag?
– Det går en dag i sänder. Jag fortsätter med vardagsmotionen. Det är ändå viktigt att hålla i gång, säger han.
Några av Clas-Görans Hellstens ätutmaningar under åren
– 30 korv med bröd
– 36 bananer
– 15 gräddmunkar
– 35 kokosbollar
– 10 liter vatten
– 10 portioner blodbröd.
– 12 köttfärsbiffar
» Födelsedag 70 år
Clas-Göran Hellsten
Namn: Clas-Göran Hellsten.
Född: Den 7 januari 1953 i Finström.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Försäljare.
Familj: En bror.
Intressen: Vardagsmotion, natur och miljö, resa, bärplockning, hälso- och facklitteratur.
Firar: Firar senare.