Vernette Livén är äldst av fyra barn. Hon föddes i Sibby i Sund men efter ett halvår flyttade familjen till Karrböle i Jomala.
– Jag är äldst i en barnaskara på fyra, säger hon.
Vernette Livén ville studera vidare då hon var yngre. Hon frågade sin pappa om hon inte kunde få gå i Ålands lyceum.
– Men vi hade inte råd. I stället gick jag i Ålands folkhögskola där jag gick 1938-1939. På den tiden läste man allmänna ämnen där, det blev en slags repetition. Men där fick jag lära mig att väva och det tyckte jag om.
Efter att hon gått klart vid Ålands folkhögskola hjälpte hon till hemma på gården. Samma sommar, 1939, träffade hon sin blivande make Levi Livén.
– Vi träffades på Frideborg. Vi kände varandra sedan tidigare. Vi gifte oss på julaftonen samma år i Jomala kyrka.
Vernette Livén berättar att det var svårt att få tag i blommor till brudbuketten men det fanns stora nejlikor som fick bli hennes bukett.
– Varje år på vår bröllopsdag köpte Levi nejlikor till mig. Efter att han gick bort har barnen köpte en bukett i stället. Det betyder mycket för mig.
När Vernette och Levi Livén gift sig byggde de hus i Kyrkoby. Dessutom fick de sina två första döttrar, Marita och Sol-Britt.
– Det här var när andra världskriget härjade i världen, säger hon.
Många resor
Levi Livén utbildade sig till maskinmästare och arbetade sedan till sjöss.
– Jag följde med honom på några resor, bland annat till Polen och England. Det var också under kriget, säger hon.
Familjen flyttade sedan till Nacka i Sverige då Levi Livén fick arbete på deLaval.
– Där föddes vår tredje flicka Birgitta. Jag var hemmafru och tog hand om barnen. Maken skulle en gång fara på en resa till Norge. Han sa att han skulle komma hem till kvällen igen. Han blev där i sju månader.
Levi Livén fick i uppdrag att följa med ett fartyg på jungfruresa för att se att allt gick som det skulle.
– Han ringde och sa till mig att vår bil var parkerad i deLavals garage och att jag skulle ta körkort. Jag funderade länge, det tog emot, men till sist tog jag körkort, säger Vernette Livén och skrattar.
Eftersom maken reste en hel del i sitt arbete fick Vernette Livén ibland köra långa sträckor för att träffa honom, både till Oslo och Göteborg.
1959 bodde familjen i Japan i sex månader eftersom Levi Livén ansvarade för turbininstallationer på ett nybygge.
– Vi bodde i Tokyo bay och det enda jag gjorde var att bädda sängen. Jag kände mig som en lyxhustru, säger hon.
Men Vernette Livén hann också gå en del kurser i Japan. Bland annat en blomsteruppsättningskurs.
– Jag passade också på att sy upp kläder till mig. De har jag sparade ännu. Tiden i Japan var en fantastisk upplevelse.
Tillbaka till Åland
Efter de sex månaderna i Japan flyttade familjen tillbaka till Sverige och Malmö. Där utbildade Vernette Livén sig i maskinskrivning vid Hermodsinstitutet och började sedan att arbeta.
– Först arbetade jag på stadsbiblioteket i Malmö och sedan som chefssekreterare på utbildningsenheten på StallLaval i Finspång.
Kontakten till Åland var viktig för familjen hela tiden och 1958 skaffade de ett sommarställe i Tengsödavik.
– 1970 byggde vi ett vinterbonat hem där, dit vi planerade att flytta då maken gick i pension. Men han insjuknade 1972 och avled sedan i en stroke 1979. Då bodde vi i Tullinge och jag arbetade som bibliotekarie där.
1990 blev Vernette Livén pensionär. Hon bodde ett år med dottern Birgitta och hennes son Gustav i Kirkenes i Norge innan hon 1991 köpte en radhuslägenhet i Kyrkoby i Jomala.
– När jag bodde i Norge gick vi på tur varje dag. Jag åkte också på en bussresa till Murmansk bara för att jag tyckte att jag skulle passa på att se mig runt. Men det var ett hemsk ställe. Vi bodde på ett hotell som inte kunde kallas hotell i svenska eller finska mått mätt.
Efter att Vernette Livén flyttat till Åland träffade hon Rolf Karlsson. Hon var då över 70 år men blev jättekär. Så småningom blev hon sambo med honom.
– Jag ville inte riktigt det i början. Men så måste jag göra en knäoperation och då kom han och hämtade mig från sjukhuset körde han mig hit. Nu har vi varit tillsammans i 26 år.
För Vernette Livén betyder familjen mycket. Hon har rest med både sina egna och Rolfs barnbarn.
– Genom honom fick jag en bonusfamilj vilket jag tycker är väldigt roligt. De är alla min pusselfamilj och min rikedom, säger hon.
» Födelsedag 100 år
Vernette Livén
Namn: Jenny Vernette Livén.
Född: Den 10 oktober 1921 i Sibby, Sund.
Bor: I Andersböle, Jomala.
Yrke: Pensionerad sekreterare.
Familj: Döttrarna Marita, Sol-Britt och Birgitta med familjer i vilka ingår nio barnbarn, 20 barnbarnsbarn, fem barnbarnsbarnbarn.
Intressen: Vävt mycket tidigare, njuta av tillvaron.
Firar: Firar på Frideborg på födelsedagen från klockan 13.00 och framåt med lunch och kaffekalas. Dit alla är hjärtligt välkomna. Jubilaren undanber sig blommor och presenter i stället kan man göra en inbetalning till Pusselfamiljen på konto FI73 6601 0010 4553 43. Man kan också bidra med kontanta medel i samband med uppvaktningen.
Fakta Pusselfamiljen
Pusselfamiljen fungerar som stöd för ensamföräldrarnas, nyfamiljernas och barnens intressen. Det gör man genom att skapa nätverk, påverka beslutsfattare samt arrangera fritidsaktiviteter för pusselfamiljer. Föreningen har över 300 medlemmar.
Denna donation riktar sig till ensamstående mammor och pappor i föreningen. Vernette Livéns önskan är att de kan söka ett bidrag för att unna sig själv något som de annars inte hade haft råd till.