Eftersom samhället digitaliseras snabbt ,och många kanske inte riktigt hänger med och vet hur de ska göra för att använda surfplattan eller den nya smarttelefonen valde, Folkhälsan på Åland att starta surfstödstillfällen.
– Jag var inte säker på att någon frivilligt skulle vilja hjälpa till men blev väldigt positivt överraskad av responsen. Nu har vi hållit på i ett år och har sju frivilliga som jobbar med att hjälpa de som behöver hjälp, säger Annette Hagman, aktivitetslots vid Folkhälsan på Åland.
Två frivilliga som hjälper till och ger datastöd är Bengt Centervad och Jenny Enbär.
– Jag har hållit på i ett år och finns vid biblioteket i Sund varannan tisdag mellan 13.30 och 15. Jag sitter där och kommer det någon som vill ha hjälp så hjälper jag gärna till. Jag hoppar också in och hjälper till här i Mariehamn, säger Bengt Centervad.
Vad är det vanligaste problemet som folk vill ha hjälp med?
– Vanligast är att börja använda en ny telefon man fått. Det brukar inte finnas någon avoghet utan de vet helt enkelt inte hur den fungerar. Det krävs användarnamn och lösenord och det kan bli lite jobbigt om man aldrig använt det tidigare, säger Bengt Centervad.
Själv säger han att han har jobbat inom it-världen sedan ”ångdatans tid” och kan för det mesta hjälpa till med de frågor och funderingar som kommer upp.
– Det kan ibland uppstå lite frågetecken då det kommer till personliga saker som bankuppgifter och sådant men då brukar jag hänvisa dem till banken för att få hjälp.
– Det mesta kräver inloggning i dag via bankkoder eller på något annat sätt och det kan i vissa fall skapa en del problem, säger Annette Hagman.
Många som söker hjälp av surfstödet är rädda för att de ska göra något fel och det är främst äldre personer som tar kontakt.
Gör hembesök
Men det är inte bara de äldre som folkhälsan vill nå. Även yngre som kanske har problem med olika program eller appar är välkomna.
– Vi ska finnas till för alla åldrar, säger Annette Hagman.
Man gör även hembesök till personer som på ett eller annat sätt inte kan ta sig till de olika drop in-tillfällena.
– Det är många som tycker att det är bättre om vi kommer hem. Där kan de i lugn och ro ställa sina frågor och få hjälp, säger Jenny Enbär.
Hon hjälper till med surfstöd i Eckerö och Hammarland och gör även hembesök där.
– Äldis, en digital form av äldreomsorg, har varit stark i Eckerö men vid årsskiftet kommer den att upphöra. Då kanske efterfrågan på surfstöd blir större, säger Jenny Enbär.
Förutom i Sund, Eckerö och Hammarland har man även haft tillfällen i Finström en gång och planen är att även erbjuda surfstöd i Lemland.
– Vi provade i Jomala i fjol men där har man också äldis så kanske det blir aktuellt nästa år, säger Annette Hagman.
Största behovet finns ändå i Mariehamn där det finns många äldre. Men att behovet ökar runt om på Åland är man väl medveten om.
– Därför skulle det vara bra om vi kunde hitta fler frivilliga som vill ge av sin tid och hjälpa andra, säger Annette Hagman.
Finns inga dumma frågor
Risken att en stor grupp människor ska hamna i utanförskap på grund av att allt mer och mer digitaliseras är stor.
– Därför vill vi hjälpa till där vi kan. Ingen behöver vara rädd för att ta kontakt med oss för att få hjälp, säger Annette Hagman.
– Det finns absolut inga dumma frågor. Vi är här för att hjälpa användarna att komma över sina problem, säger Jenny Enbär.
Surfstödet är gratis för den som behöver hjälp och det beror på att de som ställer upp och hjälper gör det gratis.
Varför ställer ni upp och gör det här?
– Jag är intresserad av teknik och jag tycker att det är roligt att hjälpa andra att komma i gång och använda surfplattan eller telefonen, säger Bengt Centervad.
– Jag tycker om att hjälpa. Jag tycker att det är viktigt att vi alla hjälps åt i samhället så att alla har samma möjlighet att vara med. En liten insats för mig kan bli en stor sak för någon annan, säger Jenny Enbär.
De som ställer upp frivilligt är inte några experter utan de hjälper till med det som de kan.
– Vi har också lite träffar och gör något kul tillsammans. På Whatsapp har vi en kontaktgrupp där vi kan fråga varandra om råd ifall det är något man behöver hjälp med för att klura ut, säger Annette Hagman.
Den som är intresserad och vill ställa upp som frivillig inom surfstödet kan ta kontakt med Annette Hagman på Folkhälsan på Åland. Antingen via e-post annette.hagman@folkhalsan.ax eller via tel. 018 527 063.
– Ju fler vi är desto fler kan vi hjälpa, säger Annette Hagman.