På Storagatan i Mariehamn har dagverksamheten Framsteget sina lokaler. En verksamhet som inte tidigare har funnits inom KST och som riktar sig till personer befinner sig i någon form av socialt utanförskap, exempelvis som långtidsarbetslös, i behov av utkomststöd, inom barnskyddets eftervård eller i behov av stöd från missbrukarvård eller psykiatrisk rehabilitering.
– Verksamheten är ett projekt under tiden 1 januari i år till sista december 2026. Första halvåret har vi förberett verksamheten, grovplanerat och rekryterat personal, säger Mikaela Brandt-Lindholm.
Verksamheten ordnas efter personens individuella behov och deltagarna ska ha möjlighet till delaktighet genom att själva vara med och påverka samt bidra med egna önskemål
Vad kommer man att kunna göra?
– Vi ska ge stöd och handledning, deltagarna får laga mat en gång i veckan, kamratstöd är lika viktigt som att den som är här får hjälp med att strukturera upp vardagen. Verksamheten är rusmedelsfri, säger Emma Walls, förman och socialhandledare för dagverksamheten Framsteget.
Hur många deltagare tar ni emot?
– Vi kommer att ha plats för tio till tolv. Det här är en smågruppsverksamhet. Vi kommer att ta in nya deltagare vartefter det blir en plats ledig, säger Emma Walls.
Hur länge kan man vara med i verksamheten?
– Inledningsvis gör vi upp avtal för sex månader som sedan kan förlängas, säger Mikaela Brandt-Lindholm.
Målsättningen med projektet är att KST efter att projekttiden är slut ska man kunna ta över verksamheten i egen regi.
– All beror förstås på finansiering, säger Mikaela Brandt-Lindholm.
Hur får man en plats på dagverksamheten?
– Socialarbetare och -handledare inom vuxen socialt arbete på KST beviljar platsen, säger Emma Walls.
Ljusa och stora lokaler
Terese Westerlund, handledare vid dagverksamheten Framsteget ser fram emot att få ta emot deltagare och att verksamheten ska komma i gång på allvar.
– Vi har öppet måndag till fredag från klockan 9 till 15 samt drop-in på onsdagar mellan
klockan 13 och 15. Första drop-in-tillfället är onsdagen 28 augusti, säger hon.
Hur kan en dag se ut?
– Vi samlas för morgonkaffe klockan nio med social samvaro fram till lunch. Man tar egen lunch med förutom en dag när vi lagar mat tillsammans. På eftermiddagen kan det vara lite olika verksamheter som motion, rekreation, prata om självkännedom och hur man strukturerar upp sin vardag. Vi kan också gå på studiebesök eller bjuda in föreläsare, säger Emma Walls.
– På fredagar kommer vi att ha helgsnack där den som vill får berätta vad som kommer att hända i helgen, säger Terese Westerlund.
Utrymmena som verksamheten har är ljusa och på samma gång hemtrevliga.
– Vi vill starta upp och känna vilka behov som finns och sedan utveckla verksamheten efter det, säger Mikaela Brandt-Lindholm.
Hon säger också att verksamheten är kostnadsfri för deltagarna men att man inte erhåller någon ersättning för att delta.
– Deltagarna kommer att ha möjlighet att komma med önskemål om verksamhetens innehåll, exempelvis att någon yrkesgrupp som de är intresserade av kan bjudas in till Framsteget. Samt att själva inspirera andra till någon hobby man själv brinner för, säger Terese Westerlund.