I den gamla 1700-tals prästgården invid Sunds kyrka håller medlemmar från föreningen Den Inre Oasen på att ställa i ordning. På onsdag, den 9 augusti, håller man öppet hus med försäljning och lotteri i gården som man renoverar för att göra till en rekreations- och retreatgård för stillhet och tystnad.
Arbetet med att renovera gården har pågått sedan 2013. Mycket har gjorts på frivillig basis, men föreningen har också fått olika typer av ekonomiskt stöd för renoveringsprojektet.
Marie-Louise Nordberg, ordförande för Den Inre Oasen, säger att arbetet stundtals går långsamt framåt då det är ett så gammalt hus.
– Det är inte k-märkt, men men vi har haft förmånen att samarbeta med kulturbyrån och fått goda råd, säger hon.
Avtal med församlingen
Föreningen Den Inre Oasen grundades 2012. Förutom arbetet med rekreationsgården i Sund ordnar de även retreat på andra platser. 2015 skrev man ett avtal med församlingen om att få använda Sunds prästgård. Avtalet har förlängts och gäller i 50 år framåt.
– Vi får använda prästgården mot att vi renoverar allt och sköter alla omkostnader, och följer våra stadgar och punkterna i avtalet, säger Marie-Louise Nordberg.
Föreningen har en kristen grund men till retreatgården är alla välkomna oavsett religion. Totalt är man cirka 30 personer som hjälper till att arbeta med renoveringen av gården men föreningen har nästan 100 medlemmar.
Arkitekt Folke Wickström och hans fru, arkitekt Gunda Åbonde-Wickström, ritade prästgården 2016 med två tillbyggnader, varuintag och personalrum i nedre våningen och den andra tillbyggnaden i övre våningen, där balkongen tagits bort. Där finns nu två sovrum för husfolk, en hiss och ett rum för städredskap. Efter dem har arkitekt Tiina Holmberg fortsatt arbetet. När det är öppet hus den 9 augusti kommer hon finnas på plats för att visa intresserade runt.
Terapeutisk trädgård
Just nu är man mitt i renoveringsarbetet i prästgården som byggdes 1788. Matsal, kök och bibliotek renoveras och hela den övre våningen, som byggdes på huset 1904, har gjorts om. Där ska det bli rum för personal och gästföreläsare, ett kansli, ett samtalsrum och en sal för föreläsningar, som också kan användas för kurser och musik.
Föreningen har även planer på att bygga annex i närheten med totalt 16 rum för retreatdeltagare. Alla rum blir enkelrum, eftersom man alltid sover ensam på en retreat.
På baksidan av huset ska retreatgäster kunna promenera i trädgården där det växer olika slags bärbuskar och blommor.
– Det blir rum av häckar och växter där man kan sitta och njuta eller titta på himlen.
Planen är att också ta ner några träd för att få utsikt mot vattnet nedanför kyrkan.
Hela huset och trädgården anpassas så att de är tillgängliga för rullstolar och liknande.
– Allt ska vara för alla, oavsett om man sitter i rullstol eller har rullator. Alla ska kunna ta sig fram, säger Marie-Louise Nordberg.
Hon tror att en retreat där man får uppleva lugn och stillhet är bra för alla för att förebygga eller återhämta sig från utbrändhet och finna meningen med sitt liv.
– Den är så stressad vår värld, det finns så mycket som fångar vår uppmärksamhet. Vi blir lätt utbrända, säger hon.
Hon var på sin första retreat i början av 1990-talet.
– Jag blev helt fast från första början.
En retreat kan vara mellan tre och tio dagar. Under retreaten går deltagarna runt i tystnad. På bestämda tider kan man få prata med den som är retreatledare.
– När man har varit tyst länge behöver man släppa ut det och få prata. Det kan också vara något som kommer upp till ytan som man bara måste få berätta, säger Marie-Louise Nordberg.