IF Frams ordförande Monika Mattsson var den som hade läst om gåfotboll och som sedan introducerade gåfotbollen i föreningen förra sommaren.
– Meningen var att vi skulle fortsätta även under vintern men det blev inte av, säger Jens ”Jerry” Lindholm.
Som flest har man varit åtta personer men nu hoppas man att fler ska komma med.
– Det är väldigt roligt och det passar alla. Man behöver inte ha några speciella kunskaper, hur det går till så lär man sig efterhand, säger Peter Dahl.
Vad är det för regler?
– Viktigast är att man går. Man får inte springa då går bollen över till andra laget. Man får inte heller skjuta höjdbollar utan de ska hållas under knähöjd. Man får inte heller tacklas och vi spelar på en liten plan med små mål. Vi använder bollstorlek fyra så även de yngre kan vara med, säger IF Frams verksamhetsledare Daniel Blomster.
Det roligaste med gåfotbollen är ändå att alla kan vara med oberoende av ålder, kön, kondition och erfarenhet av att spela fotboll.
– Det är kul när man kan vara blandade lag, säger Peter Dahl.
– Vem som helst kan komma med. Ju fler vi är desto roligare blir det. Blir vi många kan vi ha fler planer, säger Jerry Lindholm.
Nästan obefintlig skaderisk
Molly Dahl har spelat gåfotboll tidigare och hon tycker att det är roligt men också lite svårt.
– Jag är ganska snabb och jag vill springa men det får man inte, säger hon.
Är det jobbigt att spela gåfotboll?
– Det är jobbigare än man tror. Men meningen kanske är att man ska få lite bättre kondition efter ett tag, säger Peter Dahl.
– När man går fort rör man kanske lite andra muskler också, säger Jerry Lindholm.
För att spela gåfotboll behöver man ingen avancerad utrustning.
– Bra skor är det man behöver, säger Daniel Blomster.
Eftersom man inte får tacklas är skaderisken nästan minimal.
– Man behöver inte heller ha fotbollsskor eller benskydd, säger Daniel Blomster innan det är dags för match.
Ålandstidningens familjeredaktör får också prova på hur det är att spela gåfotboll och det svåraste är som sagt att gå och inte springa med eller utan boll. Man får också upp pulsen och flåset vilket man kanske inte tror till att börja med. Men efter ett tag känner man att man gör något.
För den som vill testa på gåfotboll är det bara att åka till Rangsby en tisdagskväll, ta med någon kompis och vara med och spela. Mera information hittar man på föreningens hemsida.
GÅFOTBOLL
Gåfotboll är en tränings-och tävlingsform i medelintensivt tempo med syfte att förbättra deltagarnas kondition, koordination, balans, rörlighet och psykiska hälsa under trivsamma former i gemenskap och glädje.
Tävlingar i gåfotboll kan spelas i tre olika spelformer – 6 mot 6 med målvakt, 6 mot 6 utan målvakt och 4 mot 4 utan målvakt. Tävlingarna kan genomföras både utomhus och inomhus. (Källa: Svenska Fotbollsförbundet)